Templajtki modne na rok 2020

0

Wiem, ze gdybym zapytał o templejtki w kontekście weba, np Thymeleaf, to dostał bym zjebkę.

Pytam poza webem, jakie mechanizmy templejtowe w tych czasach warto polecić, np do generowania plików, skryptów, odpowiedzi dla użytkownika itd
Sporo czasu spędziłem przy Apache Velocity VCL, StringTemplate, kontakt z Groovy Template. Nie chciałbym nowego projektu na velocity, nie z ciężkich zarzutów jakie bym miał, ale ze znudzenia

Nie mam / nie przewiduję problemów merytorycznych, o ile mi wskażecie coś nowego. (Wręcz tworzyłem takie, do dziś niemała rodzina programów C++ na produkcji macha stringi moją biblioteką) - Pytam raczej o dominację / pozycję na rynku itd, obiektową ELEGANCJĘ 1)
Oczekiwane quotowanie znaków specjalnych w innym przeznaczeniu, niż XML/HTML 2)

  1. dowartościować String Template? Sposób zaprojektowania tematu wydaje się fajny dla programisty
  2. albo quotowanie TYLKO w podstawianych zmiennych, traktując tekst główny jako poprawny. Dawno temu nawet proponowałem stosownego patcha dp Wicket velocity, ale z braku cierpliwości i niedostatków angielskiego to zamarło.
1

Jak widzę szablon ze zmiennymi w formacie "<name>" to już mi słabo.
Ktoś kto to wymyślił chyba nigdy nie pracował na froncie.

Może Handlebars.java?
https://www.baeldung.com/handlebars

1

Może Scala i Scalate?

2

Freemarker jest spoko jeżeli chodzi o generowanie szablonów. Jak dobrze się zakręcisz przy nim to będziesz miał mało kodu do jego obsługi, czyste .ftl oraz całkiem spoko zachowanie wzorca MVC.

0
vpiotr napisał(a):

Jak widzę szablon ze zmiennymi w formacie "<name>" to już mi słabo.

Ktoś kto to wymyślił chyba nigdy nie pracował na froncie.

(mowa o StringTemplate v4)
Źle, że się zgodziłem z Tobą, dawno nie używałem i wolałem się nie kłocić
Ale teraz użyłem, i akceptuje $zmienne$. Tu fragment w C#, jak mniemam konstruktor przełącza w tryb "dolarowy".

Kod dodatkowo zawiera mój sposób radzenia sobie z licznymi apostrofami we wzorcu, zrobiłem jak milicjant który kopnął zwłoki na jezdnię, bo nie mógł napisać "na trotuarze".

 Antlr4.StringTemplate.Template stringTemplate = new Template(STpattern,'$','$');
 stringTemplate.Add("key", column.name);
 stringTemplate.Add("name", column.name);
 stringTemplate.Add("type", column.name+"Type");

  STpattern = stringTemplate.Render().Replace('\'', '"');
  file.WriteLine(STpattern);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1