Pobieranie z kodu baz danych

0

Witam,

Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić na przykładzie (lub wysłać mnie na jakieś strony), jak z poziomu kodu źródłowego Javy mogę zrobić select i zeby pobralo rekord(wiersz) z Oracle?
Jestem początkująca i proszę o pomoc (i wyrozumialość)
Dziękuję :)

3

Java Oracle Select w Google i pierwszy wynik to Processing SQL Statements with JDBC. Brzydkie (bo JDBC), ale na początek powinno wystarczyć

0

Czemu brzydkie bo JDBC? Jak zaczęłam szukać to zauwżyłam że, sporo się z tego korzysta.

JDBC jest brzydkie bo jest niesamowicie rozwlekłe. Trzeba napisać dużo nadmiarowego kodu żeby uzyskać ten sam sposób co w JDBI lub JdbcTemplate.
Z drugiej strony interfejs JDBC jest w standardowej bibliotece javy i zdaje się że jest podstawą do wszystkich innych bibliotek do łączenia się z bazami danych w Javie

0

Czemu brzydkie bo JDBC? Jak zaczęłam szukać to zauwżyłam że, sporo się z tego korzysta. - Madzionek 1 minuta temu

Owszem, ale odróżnijmy 2 przypadki:

  • początkujący, pewnie na to trafiasz
  • profesjonaliści, ale wyłącznie schowane w warstwie danych

Nie da się uniknąć JDBC, wszystkie "ładne" Javowskie narzędzia do baz SQL budują na tym, z tym, że opakowują to w "ładny" obiektowy sposób.
Zgadza się, tzreba się z JDBC dobrze oswoić, choćby po to, żeby zrozumieć konsekwencje czy reakcje na błędy w warstwach wyższych

1
KamilAdam napisał(a):

Czemu brzydkie bo JDBC? Jak zaczęłam szukać to zauwżyłam że, sporo się z tego korzysta.

JDBC jest brzydkie bo jest niesamowicie rozwlekłe. Trzeba napisać dużo nadmiarowego kodu żeby uzyskać ten sam sposób co w JDBI lub JdbcTemplate.
Z drugiej strony interfejs JDBC jest w standardowej bibliotece javy i zdaje się że jest podstawą do wszystkich innych bibliotek do łączenia się z bazami danych w Javie

Dużo bym przeżył, ale parametry z pytajnikiem to dziś dla mnie średniowiecze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1