Płatności

1

Mam aplikację z backendem napisanym w Javie i wersją mobilną w React Native. Chciałbym zaimplementować w tej aplikacji płatności w taki sposób jak to jest np w Uber - czyli dodaję kartę kredytową i w razie dokonania zakupu samo ściąga pieniądze z tej karty. Jakiej technologi użyć? Pod jakimi hasłami szukać? Stripe, PayU, PayPal? Ktoś robił coś podobnego? Drogie to? Dzięki.

0

Jest dużo systemów płatności internetowych. Każdy z nich ma swój cennik w zależności od wielu parametrów. Tu np wprowadzenie do integracji z Payu:
http://developers.payu.com/pl/overview.html

0

@Blood: czytałem to. Jestem nowy w tym temacie i w sumie lektura tego nie dała mi odpowiedzi na moje pytanie. Da się za pomocą tego stworzyć w aplikacji system płatności jak w Uberze - czyli użytkownik dodaje dane karty, a w razie zakupu automatycznie pobierze mu fundusze?

0

@anckor: Nie, do tego typu transakcji i "zamrażania" pieniędzy musiałbyś stworzyć autorski projekt. Wszelkie bramki typu PayU albo PayPal są stworzone dla pojedynczych transakcji ale nie do powiązywania karty z kontem i automatycznego pobierania środków.

Ale nie jest to nic skomplikowanego. Trzeba zrobic integracje np z VISA (https://developer.visa.com/ ) i dopisac tylko do tego kawalek kodi wykonujacy transakcje na odpowiedni rachunek.

0

@Blood: Stripe chyba też da mi taką możliwość?

0

@anckor: tak tylko prawdopodobnie Stripe będzie droższe (nie sprawdzalem cen) gdyż jest to pośrednik

0

Ceny zależą od kilku rzeczy, np. obsługiwanych kanałów płatności i ilości transakcji. Dlatego ciężko powiedzieć ile konkretnie to kosztuje. Kiedyś w Espago mieli stały abonament za samo api plus procent od transakcji (w sumie wychodziło 100 zł za zabawki + procenty). Na szybko znalazłem to https://www.espago.com/tabela_oplat . Reszta pewnie na telefon.
Takich rzeczy dobrze szukać na stronach internetowych firm, które świadczą takie usługi. Często na terminalach w sklepach albo na potwierdzeniu obciążania karty widać kto obsługuje płatności dla danego sklepu. Sam spotkałem się z Espago, Elavon i PKO. Niestety najlepiej dowiedzieć się przez telefon.
Odnośnie samego działania, czasem lepiej zapłacić więcej, zależy od serwisu i zabawek jakie mają. W Espago mają fajny panel, na którym ustawia się klucze, adresy itp. W panelu wpisujemy adres API swojej strony, który ma być wywołany kiedy zmieni się status płatności. Ten "nasz" adres przyjmuje informacje o płatności i coś z nimi robi, np. aktywuje klientowi usługę, za którą zapłacił.

0

@PerlMonk: To espago wygląda obiecująco. Jeżeli da się tutaj zaimplementować taki flow o jaki pytam to byłoby fajnie.

@Blood: Jeszcze pytanie o https://developer.visa.com/. Gdybym zdecydował się skorzystać z tego to rozumiem, że miałbym w aplikacji tylko obsługę kart Visa? Dla np Mastercard musiałbym osobno wszystko implementować na bazie https://developer.mastercard.com/?

1
anckor napisał(a):

@Blood: Jeszcze pytanie o https://developer.visa.com/. Gdybym zdecydował się skorzystać z tego to rozumiem, że miałbym w aplikacji tylko obsługę kart Visa? Dla np Mastercard musiałbym osobno wszystko implementować na bazie https://developer.mastercard.com/?

Raczej tak. Nawet jeśli nie do jednego typu to nie masz tyle opcji, co w popularnych serwisach. W serwisie typu Espago masz dużo opcji do wyboru: karty, paypal, przelewy, różne banki. Mozesz też sprawdzić co same banki oferują.

1

@anckor: zgadza się, wtedy każdego dostawcę kart trzeba by był zintegrować osobno. Kiedyś pisałem taką integrację to z mojej perspektywy bardziej się opłaca napisać samemu niż wykupywać dostęp do jakiejś zbiorczej bramki

0

Ok, dzięki za odpowiedzi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1