Sprawdzić czy punkty są wierzchołkami trójkąta

0

Metoda, która sprawdza czy trzy punktu są wierzchołkami trójkąta.

public class trojkat {
    public static boolean czyTrojkat(Punkt2D p1, Punkt2D p2, Punkt2D p3){
        return true;
    }

    public static void main(String[] args) { 
        Punkt2D p1 = new Punkt2D(1,2);
        Punkt2D p2 = new Punkt2D(3,4);
        Punkt2D p3 = new Punkt2D(5,6);
    }
}
1
xxxp1 napisał(a):

Metoda, która sprawdza czy trzy punktu są wierzchołkami trójkąta.

public static boolean czyTrojkat(Punkt2D p1, Punkt2D p2, Punkt2D p3){
    return true;
}

Brawo!

A teraz na poważnie. Z czym masz problem?
Nie wiesz kiedy punkty są wierzchołkami trójkąta czy nie umiesz tego zapisać w Javie?

0

nie umiem zapisac w javie

4

To kiedy punkty są wierzchołkami trójkąta?
Podaj warunek, bo ja matematykę miałem dawno temu i nie pamiętam

0

a+b>c
a+c>b
b+c>a
jeżeli są spełnione 3 warunki to to będzie trójkąt

0
xxxp1 napisał(a):

a+b>c
a+c>b
b+c>a
jeżeli są spełnione 3 warunki to to będzie trójkąt

Tylko że masz punkty a nie długości odcinków. Musisz zamienić punkty na długości odcinków.

0

Tylko teraz na podstawie punktów trzeba wyliczyć długości boków i gotowe. Podpowiedź: Pitagoras.

0
KamilAdam napisał(a):
xxxp1 napisał(a):

a+b>c
a+c>b
b+c>a
jeżeli są spełnione 3 warunki to to będzie trójkąt

Tylko że masz punkty a nie długości odcinków. Musisz zamienić punkty na długości odcinków.

Trzy punkty na płaszczyźnie ... chyba nie ma potrzeby liczyć boków w ten sposób ... trójkąt jest zawsze, chyba że zdegenerowany do odcinka, albo wręcz punktu...

Głośno myślę, ale to innym podejściem matematycznym tzreba gryźć (czy jest zdegenerowany). Mogłem coś zapomnieć, ale tak myślę.

4

To ja jeszcze poproszę o przykładowe trzy punkty (w R2), które nie tworzą trójkąta.

0

Nie żartujcie sobie :D Jakie znowu długości boków? Wystarczy że punkty nie są współliniowe i tyle.

2

A policzenie pola trójkąta? Można skorzystać ze wzoru:
title
I przyrównać pole do zera.

3

Zamykałbym z miejsca tematy, których autorzy ewidentnie liczą na podanie im gotowca na tacy, nie wykazując się nawet minimalnym wysiłkiem własnym. To nie jest darmowa odrabialnia zadań domowych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1