Problem z połączeniem do bazy danych

0

Hej,

Mam dziwny problem, otóż przez ostatni miesiąc aplikacja działała ok, łączyła się z bazą danych i wszystko działało. Dzisiaj odpalam serwis i dostaje error:
"Failed to configure a DataSource: 'url' attribute is not specified and no embedded datasource could be configured.
Reason: Failed to determine a suitable driver class"

Nic nie zmieniałem w kodzie od ostatniego razu, do bazy mogę się dobić poprzez dbeavera bez problemu. Przełączyłem się nawet na commita sprzed 2 miesięcy żeby sprawdzić, i tam też ten sam problem.
Wrzucam mój config chociaż tak jak mówię działało to wszystko ok:
gradle:

dependencies {
	compile 'org.postgresql:postgresql:42.2.12'
}

Application.yml

  datasource:
    driver-class-name: org.postgresql.Driver
    url: jdbc:postgresql://localhost:5432/postgres
    username: postgres
    password: admin
  jpa:
    hibernate:
      ddl-auto: none
    show-sql: true
    database-platform: org.hibernate.dialect.PostgreSQLDialect

Czy macie jakiś pomysł co jeszcze mogło spowodować taki błąd?

1

Czy ten plik na pewno nazywa sie application.yml i leży w src/main/resources? Error wygląda tak jakby nie znalazło ci tych properties.

0

Jw. popatrz w logi, zapnij się debuggerem na DataSourceProperties i DataSourceAutoConfiguration

0
Shalom napisał(a):

Czy ten plik na pewno nazywa sie application.yml i leży w src/main/resources? Error wygląda tak jakby nie znalazło ci tych properties.

Tak konkretnie to mam config server, skąd zaciąga konfigurację, ale w logach mam że odpowiedni config został zaczytany, a w nim konfiguracja bazy jest jak wyżej. Żeby się upewnić że to nie przez to, na chwile zakomentowałem config clienta i configi przeniosłem do application.yml w resources ale dalej to samo.

EDIT: do zamknięcia.. miałem błąd w konfiguracji.. złe wcięcia w yml.. -,-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1