Problem ze znalezieniem elementu na liście (linkedlist)

0

Witam. Moim celem jest dodawanie piosenek do listy, ale nie powinno móc dodać piosenki, jeśli jest na liście. Tu zaczyna się mój problem. Nie działa mi metoda sprawdzająca czy dany element jest już na liście. Przedstawia się to następująco:

private static void addPlaylistSong(Album album, LinkedList<Song> playlist) {
        ListIterator<Song> songListIterator = playlist.listIterator();
        Scanner scanner = new Scanner(System.in);

        int choice;
        int i = 0;
        while(i < album.getSongs().size()) {
            System.out.println("Enter song number you want to add: ");
            choice = scanner.nextInt();
            scanner.nextLine();

            if(choice == -1)
                break;

            if(!playlistHasSong(album.getSongs().get(i), playlist)) {
                songListIterator.add(album.getSongs().get(choice - 1));
                i++;
            }
        }
    }

private static boolean playlistHasSong(Song song, LinkedList playlist) {
        ListIterator<Song> songListIterator = playlist.listIterator();

        while(songListIterator.hasNext()) {
            if(songListIterator.next().getTitle().equals(song.getTitle())) {
                System.out.println("This song is already in the playlist");
                return true;
            }
        }

        return false;
    }

Problem jest w 2. metodzie, ale już nie wiem gdzie dokładnie. Gubię się już w działaniu owych list.

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam :)

0

Jak chcesz unikalność, to optymalne jest nie List tylko Set

0

Rozumiem, ale zadanie jest z List i je wykorzystując muszę rozwiązać problem. - coliber00 17 minut temu

Lub class PlayList zawierające prywatną List.

public class PlayList {
  private List<Song> list = new LinkedList<Song>();
  
 public void Add(Song song)
 {

  if( ...) 
      .... 
 }
 public Song[] getPlayList(){
     return list.asArray();
 }
}

Tek kod ... żeby nie użyć słowa "brzydki" ... jest przynajmniej nieproporcjonalny.
Skoro są klasy Album (zgaduję zawierający obiekty klasy Song), to dlaczego nie klasa PlayList ? Dlaczego jest trochę obiektowy, trochę proceduralny?

0

@coliber00: a czy w klasie Song są nadpisane equals(Object obj ) i hashcode()?

0

Czyli w jaki sposób powinienem zmodyfikować metodę playlistHasSong, aby porównywało właściwy obiekt z dodawanym?

0
coliber00 napisał(a):

Czyli w jaki sposób powinienem zmodyfikować metodę playlistHasSong, aby porównywało właściwy obiekt z dodawanym?

Ona jest prawdopodobnie dobra (tak na oko).
Problem jest z jej użyciem.

W dodatku dodawanie do iteratora ... prawdopodobnie nie to chciałeś zrobić ...

Naprawdę to jest brzydki kod, w klasach (dobrze zrobionych) byś miał zakresy odpowiedzialności itd...

1
private static boolean playlistHasSong(Song givenSong, LinkedList playlist) {
LinkedList<Song> filteredList =
    playlist.stream()
             .filter(song -> song.getTitle().equals(givenSong.getTitle()) )
             .collect(Collectors.toCollection(LinkedList::new));
return filteredList.size() > 0;
}

Powinno robić to co chcesz. Jakbyś poprawnie nadpisał metody equals() i hashCode() obiektowi Song to mógłbyś po prostu w metodzie playlistHasSong zrobić tak:

return playlist.contains(givenSong);
2

Ta metoda mi normalnie działa.
Dwie rzeczy

  • w tej metodzie nie masz generyków użytych na LinkedList, zmień to
  • skorzystaj z streamów, a będzie mniej kodu
playList.stream().noneMatch(song -> song.getTitle().equals(songToAdd.getTitle()));


0

Dziękuję wszystkim za pomoc. Spróbuję zastosować się do wskazówek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1