System binarny

0

Dzień dobry, mam pytanie, czy mógłby ktoś powiedzieć, jak można w Javie przekonwertować liczbę podaną przez użytkownika z systemu dziesiątego w system binarny?
Nie mogę wykorzystać tablic, metod toBinaryString i td.
Czy jest jakiś sposób?

2
Nelli napisał(a):

Dzień dobry, mam pytanie, czy mógłby ktoś powiedzieć, jak można w Javie przekonwertować liczbę podaną przez użytkownika z systemu dziesiątego w system binarny?
Nie mogę wykorzystać tablic, metod toBinaryString i td.
Czy jest jakiś sposób?

Liczba sama w sobie nie jest w jakimkolwiek systemie. Jedenaście jabłek to jest zawsze jedenaście jabłek. DRUKOWAĆ można w wybranym systemie

Porad kodowych udziela się tutaj, gdy Pytający już coś zaczął, podaje kod choćby nieudanej próby itd...

0

Przed while

int maska = 0b1000000000000000; // Java =>7 

wnętrze

while(maska!=0) {

System.out.print( (maska&liczba) !=0 ? '1' : '0');
maska = maska >> 1; // dzielenie przez /2 też akceptowalne

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1