Budowanie pliku jar(Maven, Intellij Idea)"no main manifest attribute"

0

Witam, nie mogę odpalić jar z konsoli. Jar buduję w następujący sposób(w screenach kroki). Prośba o pomoc co nie tak robię. Klasa jest prosta wyświetla tylko Hello World. W print screnach umieszczam kroki retestu.
pom.xml

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0"
         xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
         xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 http://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
    <modelVersion>4.0.0</modelVersion>
    <groupId>org.example</groupId>
    <artifactId>Jedynka</artifactId>
    <version>1.0-SNAPSHOT</version>
    <build>
    <plugins>
        <plugin>
            <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
            <artifactId>maven-compiler-plugin</artifactId>
            <configuration>
                <source>6</source>
                <target>6</target>
            </configuration>
        </plugin>
    </plugins>
    </build>
        <dependencies>
        <dependency>
            <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
            <artifactId>maven-compiler-plugin</artifactId>
            <version>3.8.1</version>
                 </dependency>
        <dependency>
            <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
            <artifactId>maven-dependency-plugin</artifactId>
            <version>3.1.1</version>
        </dependency>
            <dependency>
                <groupId>junit</groupId>
                <artifactId>junit</artifactId>
                <version>4.8.1</version>
                <scope>test</scope>
            </dependency>
    </dependencies>
   </project>
0

Poszukaj jak zbudować fat jara przy użyciu mavena

2
                <source>6</source>
                <target>6</target>

:( Z którego roku do nas przybywasz podróżniku w czasie? (java 1.6 wyszła w roku 2006, 14 lat temu, a umarła w 2013, 7 lat temu)

Potrzeba ci jakies:

			<plugin>
				<groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
				<artifactId>maven-assembly-plugin</artifactId>
				<version>3.2.0</version>
				<configuration>
					<descriptorRefs>
						<descriptorRef>jar-with-dependencies</descriptorRef>
					</descriptorRefs>
					<archive>
					  <manifest>
						<mainClass>costam.costam.Klasa</mainClass>
					  </manifest>
					</archive>
				</configuration>
				<executions>
				  <execution>
					<id>make-assembly</id>
					<phase>package</phase> 
					<goals>
						<goal>single</goal>
					</goals>
				  </execution>
				</executions>
			</plugin>
0
Shalom napisał(a):
                <source>6</source>
                <target>6</target>

:( Z którego roku do nas przybywasz podróżniku w czasie?

Potrzeba ci jakies:

			<plugin>
				<groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
				<artifactId>maven-assembly-plugin</artifactId>
				<version>3.2.0</version>
				<configuration>
					<descriptorRefs>
						<descriptorRef>jar-with-dependencies</descriptorRef>
					</descriptorRefs>
					<archive>
					  <manifest>
						<mainClass>costam.costam.Klasa</mainClass>
					  </manifest>
					</archive>
				</configuration>
				<executions>
				  <execution>
					<id>make-assembly</id>
					<phase>package</phase> 
					<goals>
						<goal>single</goal>
					</goals>
				  </execution>
				</executions>
			</plugin>

ok. Zamiast /*<source>6</source>

            <target>6</target> */  
<properties> <maven.compiler.source>11</maven.compiler.source> <maven.compiler.target>11</maven.compiler.target> </properties>????

W miejsce <mainClass>costam.costam.Klasa</mainClass> wpisuję tylko nazwę klasy Hello???
Mam małe problemy techniczne z budową pliku pom.xml :)

0

Zmieniłem pom.xml: poniżej wklejam i mam ten sam błąd przy próbie uruchomienia pliku z cmd

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0"
         xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
         xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 http://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
    <modelVersion>4.0.0</modelVersion>
    <groupId>org.example</groupId>
    <artifactId>Jedynka</artifactId>
    <version>1.0-SNAPSHOT</version>
    <build>
    <plugins>
          <plugin>
            <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
            <artifactId>maven-assembly-plugin</artifactId>
            <version>3.2.0</version>
            <configuration>
                <descriptorRefs>
                    <descriptorRef>jar-with-dependencies</descriptorRef>
                </descriptorRefs>
                <archive>
                    <manifest>
                        <mainClass>Hello</mainClass>
                    </manifest>
                </archive>
            </configuration>
            <executions>
                <execution>
                    <id>make-assembly</id>
                    <phase>package</phase>
                    <goals>
                        <goal>single</goal>
                    </goals>
                </execution>
            </executions>
        </plugin>
    </plugins>
    </build>
        <dependencies>
        <dependency>
            <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
            <artifactId>maven-compiler-plugin</artifactId>
            <version>3.8.1</version>
                 </dependency>
        <dependency>
            <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
            <artifactId>maven-dependency-plugin</artifactId>
            <version>3.1.1</version>
        </dependency>
            <dependency>
                <groupId>junit</groupId>
                <artifactId>junit</artifactId>
                <version>4.8.1</version>
                <scope>test</scope>
            </dependency>
    </dependencies>
    <properties>
        <maven.compiler.source>11</maven.compiler.source>
        <maven.compiler.target>11</maven.compiler.target>
    </properties>
   </project>
1

No ale zbudowałeś to teraz przez mvn package? Co masz w katalogu target?

0

ja od siebie dodam ze mialem kiedys problemy z budowaniem jara i sie okazalo ze przez tereminal intelijowy sie nie dalo, ale przez git basha juz wszystko ladnie smigalo!

0
Shalom napisał(a):

No ale zbudowałeś to teraz przez mvn package? Co masz w katalogu target?

Tak zbudowałem przez mvn package, w załączniku wysyłam widok z katalogu target i wynik z terminala

1

... widzisz tam waść takie coś jak jar with dependencies? Nawet na twoim screenshocie widać że ten plugin który podałem buduje TEGO WŁAŚNIE JARA. A ty odpalasz tego drugiego. Brak mi słów.

0
Shalom napisał(a):

... widzisz tam waść takie coś jak jar with dependencies? Nawet na twoim screenshocie widać że ten plugin który podałem buduje TEGO WŁAŚNIE JARA. A ty odpalasz tego drugiego. Brak mi słów.

Jak odpalam jar with dependencies wynik z załączniku...

1

No i widzisz, już idziemy o krok dalej. Teraz odpaliło, ale skompilowałeś pod jave 11 ale odpalasz niższą wersją. Zobacz sobie co mówi java -version. Zresztą komunikat błędu jest chyba dość jasny...

0
Shalom napisał(a):

No i widzisz, już idziemy o krok dalej. Teraz odpaliło, ale skompilowałeś pod jave 11 ale odpalasz niższą wersją. Zobacz sobie co mówi java -version. Zresztą komunikat błędu jest chyba dość jasny...

Screen w załączniku

1

No i? o_O Widzisz chyba ze systemowe path masz tak skonfigurowane że komenda java odpala JRE 8 a skompilowałeś program jako

        <maven.compiler.source>11</maven.compiler.source>
        <maven.compiler.target>11</maven.compiler.target>

Czyli pod Javę 11. Siłą rzeczy nie zadziała.
Albo kompiluj pod 1.8 albo poprawnie skonfiguruj path w systemie żeby brał ci JRE z tego JDK 11.

0
Shalom napisał(a):

No i? o_O Widzisz chyba ze systemowe path masz tak skonfigurowane że komenda java odpala JRE 8 a skompilowałeś program jako

        <maven.compiler.source>11</maven.compiler.source>
        <maven.compiler.target>11</maven.compiler.target>

Czyli pod Javę 11. Siłą rzeczy nie zadziała.
Albo kompiluj pod 1.8 albo poprawnie skonfiguruj path w systemie żeby brał ci JRE z tego JDK 11.

W załączniku screene z patha. Jak zrobić najlepiej aby było?

2
  1. Raczej ten drugi path cię interesuje (systemowy, na tej drugiej liście na dole)
  2. Nie wiem co znaczy najlepiej. Ustaw tak jak chcesz mieć.

I masz tam też np. JRE_HOME też ustawione na to 1.8... Weź może wywal to 1.8 całkiem?

0
Shalom napisał(a):
  1. Raczej ten drugi path cię interesuje (systemowy, na tej drugiej liście na dole)
  2. Nie wiem co znaczy najlepiej. Ustaw tak jak chcesz mieć.

I masz tam też np. JRE_HOME też ustawione na to 1.8... Weź może wywal to 1.8 całkiem?

Wywaliłem, i Wszystko działa jak powinno :)
Dzięki wielkie za pomoc :)

1

Szybciej byscie sie przez teamviewera dogadali

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1