[junior] zapisanie jsona w dwóch tabelach

0

Prosty rest crud, post request json:

 {
   "name": "c",
   "price": "800"
 }

Leci mi to teraz do jednej tabeli (encja w której jest @Id id, name, price.

Chciałbym zdobyć nowe moce i umieć zapisać to w dwóch tabelach (h2, spring data, jpa repository).
Na pierwszy rzut oka potrzebna tu druga encja, co jeszcze?

Potrzebuję tylko wskazówkę w którą stronę jechać i od czego tu zacząć, a resztę doszukam sam.

2

Możesz sprawdzić > @SecondaryTable
Do przeczytania : https://thoughts-on-java.org/hibernate-tips-how-to-map-an-entity-to-multiple-tables/

0

Dzięki śmiga przepięknie! A jak to jest rozwiązywane komercyjnie w dużych projektach?
Korzysta się z dodatkowych encji, czy wszystko leci po @SecondaryTable?

1
MrKrokiet napisał(a):

Tabele movie, moviedetails. W pierwszej tabeli id, nazwa filmu. W drugiej tabeli, rezyser, rok powstania, aktorzy, dlugosc i takie tam. Ma to sens? :D

Nie ma. Wtedy na podstawie głównego obiektu tworzysz dodatkowy obiekt typu MovieDetails i go zapisujesz do kolejnej tabeli.
Ale nie widzę sensu (w tym wypadku) trzymania tego w drugiej tabeli.
Trzymasz wszystko w jednej tabeli, ale przy zwracaniu responsa na front tworzysz z tego obiekt MovieDetails, wybierając tylko interesujące Cię pola z obiektu Movie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1