Wyjątek obsługujący rządanie castowania

0

Mam listę obiektów klasy Mutant która dziedziczy po klasie Człowiek. Chciałbym żeby gdy będę chciał dodać człowieka do listy mutantów wyskoczył mi mój własny wyjątek ze stosownym komunikatem np "To nie jest mutant". Ktoś mi podpowie jak to zrobić ?

Czlowiek czlowiek = new Czlowiek("Heniek", "Kowal", "Elektryk");
        List<Mutant> mutanci = new ArrayList<>();
        mutanci.add(czlowiek);
2
  1. Łamiesz zasadę LSP: https://stackoverflow.com/questions/56860/what-is-an-example-of-the-liskov-substitution-principle
  2. Możesz ręcznie sprawdzić za pomocą instanceof przed dodaniem do listy, ale: patrz punkt 1
  3. Żądanie
5

To akurat proste -> przecież taki kod się nie skompiluje po prostu :D Nie trzeba zadnych wyjątków ani cudów. Statyczne typowanie ratuje świat.

1
Charles_Ray napisał(a):
  1. Łamiesz zasadę LSP:

A to nie jest tak że jakby było na odwrót to by łamało ?

0

Nie zauważyłem, że koledze się w ogóle kod nie kompiluje, myślałem, że jest krok dalej :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1