problem z Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException

Odpowiedz Nowy wątek
2020-01-18 15:42

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Witam, robie zadanie z programowania dotyczace listy zamowien, przy włączeniu pojawia mi się to:

Chleb; 3,50 zł; 1 szt; 3,50 zł
Cukier; 4,00 zł; 3 szt; 12,00 złException in thread "main" java.lang.NullPointerException
at Zamowienie.dodajPozycje(Zamowienie.java:15)
at Main.main(Main.java:11)

Process finished with exit code 1

Nie wiem już jaka jest tego przyczyna próbuje i nie mogę tego rozkminić. Wstawiam kod:

public class Pozycja {

    private String nazwaTowaru;
    private int ileSztuk;
    private double cena;

    Pozycja(String nazwaTowaru, int ileSztuk, double cena){
        this.nazwaTowaru = nazwaTowaru;
        this.ileSztuk = ileSztuk;
        this.cena = cena;
    }
    Pozycja(Pozycja p){
        this.nazwaTowaru = p.nazwaTowaru;
        this.ileSztuk = p.ileSztuk;
        this.cena = p.cena;
    }
    public String getNazwaTowaru(){
        return this.nazwaTowaru;
    }

    public double obliczWartosc(){
        return this.ileSztuk*this.cena;
    }

    public String toString(){
        return nazwaTowaru + "; " + String.format("%.2f",cena) + " zł; " + ileSztuk + " szt; " +
                String.format("%.2f",obliczWartosc()) + " zł";
    }

}

public class Zamowienie {
    public Pozycja[] pozycje;
    private int ileDodanych;
    private int maksRozmiar;

    Zamowienie(){
    this.maksRozmiar=10;
    this.ileDodanych=0;
    this.pozycje = new Pozycja[this.maksRozmiar];
    }
    Zamowienie(int maksRozmiar){
        this.maksRozmiar=maksRozmiar;
    }
    public void dodajPozycje(Pozycja p) {
        if(this.pozycje.length <= maksRozmiar){
            this.pozycje[ileDodanych] = new Pozycja(p);
            ileDodanych++;
        }
    }
    double obliczWartosc(){
        double lacznie=0.0;
        for(int i=0;i<ileDodanych;i++){
            lacznie+=pozycje[i].obliczWartosc();
        }
        return lacznie;
    }

    public String toString(){
        String napis = "\nZamówienie\n";
        for (int i=0; i<ileDodanych; i++){
            napis+=(pozycje[i].toString()+"\n");
        }
        napis+="Razem: " +String.format("%.2f",obliczWartosc()+" zł");
        return napis;
    }

}

public class Main{
    public static void main(String [] args) {
        Pozycja p1 = new Pozycja("Chleb", 1, 3.5);
        System.out.println(p1);
        Pozycja p2 = new Pozycja("Cukier", 3, 4);
        System.out.print(p2);
        Zamowienie z = new Zamowienie(10);
        z.dodajPozycje(p1);
        z.dodajPozycje(p2);
        System.out.println(z);

    }
}

Z góry wielkie dzięki!

Pozostało 580 znaków

2020-01-18 15:52

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 3 minuty temu

Lokalizacja: Kraków

2

Zdefiniowałeś dwa konstruktory, jeden z parametrem, drugi bez:

    Zamowienie(){
    this.maksRozmiar=10;
    this.ileDodanych=0;
    this.pozycje = new Pozycja[this.maksRozmiar];
    }
    Zamowienie(int maksRozmiar){
        this.maksRozmiar=maksRozmiar;
    }

Ten niesparametryzowany inicjalizuje wszystkie atrybuty jakimiś domyślnymi wartościami, ale ten który bierze parametr inicjalizuje tylko jeden - i przede wszystkim, tablicę pozycje pozostawia niezainicjalizowaną. Tego właśnie konstruktora użyłeś.


Nie znam się, ale się wypowiem

Pozostało 580 znaków

2020-01-18 20:25

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0
superdurszlak napisał(a):

Zdefiniowałeś dwa konstruktory, jeden z parametrem, drugi bez:

Ten niesparametryzowany inicjalizuje wszystkie atrybuty jakimiś domyślnymi wartościami, ale ten który bierze parametr inicjalizuje tylko jeden - i przede wszystkim, tablicę pozycje pozostawia niezainicjalizowaną. Tego właśnie konstruktora użyłeś.

Ok, próbowałem się pobawić, ale dalej nie działa. Nie wiem dalej co powinienem zrobić

próbowałem się pobawić, ale dalej nie działa co konkretnie zrobiłeś? powinieneś inicjalizować niezależnie od tego, którego konstruktora używasz - superdurszlak 2020-01-18 20:27
@superdurszlak: jak to powinienem zrobić? próbowałem tylko z tymi konstruktorami pozmieniać, ale nie wiem jak sie za to zabrać - Bolo420 2020-01-18 20:34
no kurczę, skoro problem leży w tym że po wywołaniu konstruktora z parametrem tablica nie istnieje, to znaczy że trzeba ją utworzyć - superdurszlak 2020-01-18 20:34
@superdurszlak: ok, Pozycja[] pozycje = new Pozycja[ileDodanych]; dopisałem to, żeby dodać tablicę, teraz wyskakuje mi illegal forward reference co do niej.. nie wiem czy dobrze kminie - Bolo420 2020-01-18 20:43
napisz nowego posta i wrzuć cały kod konstruktora - superdurszlak 2020-01-18 20:54

Pozostało 580 znaków

2020-01-18 23:55

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 20 godzin temu

Lokalizacja: Kraków

0
this.pozycje = new Pozycja[this.maksRozmiar];

Dodaj to do Twojego konstruktora z parametrem.
Dodatkowo to Ci nie przejdzie (w klasie Zamowienie):

napis+="Razem: " +String.format("%.2f",obliczWartosc()+" zł");

Powinno być:

napis+="Razem: " +String.format("%.2f",obliczWartosc()) + "zł";

A najlepiej to by było użyć jakiegoś StringBuildera zamiast takiego łączenia stringów

edytowany 4x, ostatnio: Skoq, 2020-01-19 00:01

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0