MalformedURLException

0

Mam problem z MalformedURLException. Dopiero uczę się obsługi wyjątków. Wstawiam kod:

 public ImagePanel() throws MalformedURLException {
        super();
        File imageCompFile = new File("TUTAJ JEST LOGO Z DYSKO");
        URL imageNetFile = new URL(
                "TUTAJ JEST LOGO Z ADRESU URL"
        );
        try {
            imageFromComp = ImageIO.read(imageCompFile);
        } catch (IOException name) {
            System.err.println("No i dup*");
            name.printStackTrace();
        }
        try {
            imageFromNet = ImageIO.read(imageNetFile);
        } catch (MalformedURLException name2) {
            System.out.println("Ble ble ble");
            name2.printStackTrace();
        } catch (IOException name3) {
            System.out.println("le le le");
            name3.printStackTrace();
        }
        Dimension dimension = new Dimension(imageFromComp.getWidth(), imageFromComp.getHeight());
        setPreferredSize(dimension);

    }

    @Override
    protected void paintComponent(Graphics g) {
        Graphics2D g2d = (Graphics2D) g;
        g2d.drawImage(imageFromComp, 0, 0, this);
        g2d.drawImage(imageFromNet, 0, 0, this);
    }

public class ImageFrame extends JFrame {
    public ImageFrame() throws MalformedURLException {
        super();
        JPanel ImagePanel = new ImagePanel();
        add(ImagePanel);
        setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
        pack();
        setVisible(true);
    }
}
public class Test {
    public static void main(String[] args) {
        EventQueue.invokeLater(new Runnable() {
            @Override
            public void run() {
                new ImageFrame();
            }
        });
    }
}

Jak sami widzicie, już bardzo chaotycznie/intuicyjnie próbuje do tego podejść z braku pomysłów (zrozumienia?). Co nie zrobię, w jednym lub innym miejscu wyskakuje unreported exception java.net.MalformedURLException; must be caught or declared to be thrown.
Z góry dziękuje za pomoc.

1
TheLearner napisał(a):
public class Test {
    public static void main(String[] args) {
        //
    }
}

Jak sami widzicie, już bardzo chaotycznie/intuicyjnie próbuje do tego podejść z braku pomysłów (zrozumienia?).

JUnit, Hamcrest.

1
BraVolt napisał(a):

JUnit, Hamcrest.

Obstawiam że koledze nie chodzi o testy, tak tylko nazwał sobie Main klase.

@TheLearner, troszkę coś namieszałeś z tym kodem. Nie pomyliłeś czegoś przy kopiowaniu? I przede wszystkim zainstaluj sobie jakieś normalne IDE. Polecam Intellij. Wersja community jest za darmo. A przynajmniej Ci pomoże bo pół kodu będzie Ci się na czerwono świeciło i większość z błędów naprawisz alt+enter.

1

Jeśli łapiesz MalformedURLException to po co masz throws MalformedURLException ? Usuń wszystkie throws i powinno być dobrze

UPDATE:
wokół:

 URL imageNetFile = new URL(
                "TUTAJ JEST LOGO Z ADRESU URL"
        );

powinien być try catch łapiący MalformedURLException

PS. zainstaluj intellij, on dużo podpowiada

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1