spring-boot-ctarter-web

0

Cześć wszystkim.
Obecnie mam problem w Springu w pliku pom.xml przy wpisywaniu do <dependencies> "spring-boot-starter-web" wyskakuje mi błąd: "Dependency 'org.springframework.boot: spring-boot-starter-web' not found". Tak samo jest przy wpisywaniu też "bootstrap" czy np "spring-boot-starter-thymeleaf". Dzizłam w IntelliJ Idea oraz Maven.

plik pom.xml wygląda tak:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
		 xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 https://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
	<modelVersion>4.0.0</modelVersion>
	<parent>
		<groupId>org.springframework.boot</groupId>
		<artifactId>spring-boot-starter-parent</artifactId>
		<version>2.2.1.RELEASE</version>
		<relativePath/> <!-- lookup parent from repository -->
	</parent>
	<groupId>com.example</groupId>
	<artifactId>demo</artifactId>
	<version>0.0.1-SNAPSHOT</version>
	<name>demo</name>
	<description>Demo project for Spring Boot</description>
	<properties>
		<java.version>1.8</java.version>
	</properties>

	<dependencies>

		<dependency>
			<groupId>org.springframework.boot</groupId>
			<artifactId>spring-boot-starter</artifactId>
		</dependency>

		<dependency>
			<groupId>org.springframework.boot</groupId>
			<artifactId>spring-boot-starter-web</artifactId>
		</dependency>
		
		<dependency>
			<groupId>org.springframework.boot</groupId>
			<artifactId>spring-boot-starter-test</artifactId>
			<scope>test</scope>
			<exclusions>
				<exclusion>
					<groupId>org.junit.vintage</groupId>
					<artifactId>junit-vintage-engine</artifactId>
				</exclusion>
			</exclusions>
		</dependency>

	</dependencies>

	<build>
		<plugins>
			<plugin>
				<groupId>org.springframework.boot</groupId>
				<artifactId>spring-boot-maven-plugin</artifactId>
			</plugin>
		</plugins>
	</build>
</project>

Bardzo proszę o pomoc:)

0

A masz te zależności u siebie na kompie? Odpaliłeś mavena?

0

A masz włączony autoimport w IntelliJ?

0
Charles_Ray napisał(a):

A masz te zależności u siebie na kompie? Odpaliłeś mavena?

Maven jest odpalony. A odnośnie ustawiania zależności to co mam sprawdzić? (jestem dopiero w trakcie uczenia się Springa).

0

Jak odpalisz mvn clean package to co Ci sie wyświetla?

0

@MarianC: zobacz czy masz dociągnięte paczki, najłatwiej to sprawdzić na widoku - patrzyłem na Twój i masz otwarty widok Project Files (zaraz pod kursSpring, lewy górny róg) - zmień go na Project z dropdownu.
Albo po prostu File -> Project Structure -> Libraries i sprawdź tam, czy masz te paczki czy nie
Albo 3 wersja, zaoraj i postaw od nowa :D

0

@MarianC: miałem odpowiedzieć w komentarzu, ale może mi znaków nie starczyć :)

  1. zrób nowy projekt w IntelliJ, wybierz Maven.
  2. w pom.xml dodaj zależności <dependencies> itp.
  3. jeśli IntelliJ nie podpowie, żeby zaciągnąć zależności, zawsze możesz to zrobić na projekcie, czyli klikasz prawym na strukturze projektu i prawie na samym dole popupu bedzię Maven -> Reimport

to wersja klikana, ale możesz też spróbować z terminala w IntelliJ: mvn clean install, albo samo mvn install

0

@MarianC: jeszcze jedno
'mvn' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file. Jeśli dobrze to zrobiłem to coś takiego pokazało. nie wiem czy dobrze to zrobiłem
nie ustawiłeś ścieżki do Mavena, więc nie ma co się dziwić, że nie działa; poszukaj MVN_HOME albo coś takiego w necie, na pewno znajdziesz odpowiedzi

w zasadzie to: https://maven.apache.org/install.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1