Wczytanie pliku lotto - Jak przypisac dane z jednej lini odpowiednim typom danym

0

Witam, mam pytanie, moje zadanie polega na tym ze wczytuje z pliku, wyniki losowania lotto.
Kazda linia wyglada tak : 6324. 19-10-2019 1 3 11 12 35 49

Zrobilem klase losowanie, ktora bedzie przechowywac kazda linie(wczytana z pliku) jako osobny obiekt

public class Losowanie {
	
	int numer;
	LocalDate data;
	int liczby;

	public Losowanie(String input){
		// tutaj bede bral kazda linie i przypisywal wartosci do numer,data,liczby
	}
}

Pytanie tylko, jak to zrobic, uzyc jakiegos separatora tekstu ? Nie wiem jak przypisac np. 6324 ze jest to numer, potem date do daty i losowanie, czego tutaj uzyc?
Z góry dziekuje za podpowiedz

0
Agata. napisał(a):

Poczytaj o funkcji split dla stringów: https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/lang/String.html#split(java.lang.String)

do pierwszej wartosci moge uzyc separatora "." ale do drugiej nie wiem, bo spacja nie da rady, chyba ze z losowania zrobie liste i bede dodawal kolejne liczby losowania do listy? Ma to sens?

1

Splituj po spacji. Pierwsza wartość pozbaw kropki na końcu i przypisz nr losowania, druga przypisz dacie, pozostałe sześć przypisz liczbom

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1