Metody - podzielność

0

Siemanko od niedawna zacząłem kurs na Java developer net i mam take zadanko domowe do zrobienia

W pliku Main2.java umieść metodę o sygnaturze static boolean divisibleBy(int a, int b ):
Uzupełnij ciało metody tak aby zwracała true bądź false w zależności czy zmienna a jest podzielna przez b
I moje pytanko jest nastepujace czy ten kod jest odpowiednio napisane znaczy sie wynik mi wychodzi jak nalezy ale nie jestem do konca pewny czy to tak powino byc.

public static void main(String[] args) {
    int devidend = 10;
    int devider = 3     ;
    boolean result = divisibleBy(devidend, devider);
    System.out.println(result);

}

static boolean divisibleBy(int a, int b) {
    int devidend = a;
    int devider = b;
    boolean devidendTrue = true;
    boolean deviderFalse = false;
    if (devidend % devider == 0) {
        return devidendTrue;
    }else{return deviderFalse;}

}

}

Zaznaczam ze nigdy nie mialem stycznosci z programowaniem i sb nie radze wiec za pomoc bede bardzo wdzieczny :)

6

Jest ok tylko tą metodę mógłbyś skrócić:

static boolean divisibleBy(int a, int b) {
   return a % b == 0;
}
1

Dwie osobne zmienne to przesada. Tak samo jak zakładanie ifa, żeby zwrócić jego wartość osobno.

Lepiej wygląda to w ten sposób, nie sądzisz?

static boolean divisibleBy(int a, int b) {
   return a % b == 0;
}
0

Dzięki chłopaki jak mówiłem nie czaje tego kompletnie może byście polecili jakieś materiały do nauki , bo już nie wiem czym mam się posiłkować

1
Damian Nowotko napisał(a):

hmm czasami nie rozumiem polecnia zadania a czami wiem jak cos zrobic ale nie iwem jak wykonac tak jak bylo na tym przykladzie jedno linijkowiec a ja rozpisywalem sie tak naprawde 2 min
zadanie a ja nad nim sleczalem 2 h

Na początku to jest zupełnie normalne. Najważniejsze aby działało. Z czasem i rosnącym doświadczeniem sam zauważysz, że mogłeś coś zrobić szybciej/lepiej.

W kodzie powyżej mogłeś zrobić to jedną linijką ponieważ samo porównanie " = " zwraca true / false. Dlatego zamiast dokładać dodatkowe zmienne wystarczy zwrócić od razu wynik porównania " = ".

Z darmowych materiałów polecam ten blog. Super opisane podstawy: https://www.samouczekprogramisty.pl/kurs-programowania-java/

0

Szkoda, że nikt z was nie podał najbardziej sensownego rozwiązania, czyli wypierdzielić funkcję divisibleBy() i używać wszędzie x % y == 0.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1