Co dalej?

0

Witam, jestem studentem informatyki na drugim roku, przez pierwszy rok mieliśmy c#, nauczyłem się podstaw i objektowości, lecz nie wykonałem żadnego większego projektu. W drugim roku mamy jave, wiedzac o tym wczesniej nauczylem sie syntaxu, nowosci wprowadzonych w javie 8 i moge powiedzieć, że jako tako znak API Javy. Obecnie uczę się testów jednostkowych i czytam o wzoracach projektowych. Chciałbym znaleźć staż/praktyki w javie po drugim roku, w ogłoszeniach o pracę na juniorów widzę w 95% znajomość springa. Stąd też moje pytanie czy jeżeli nie napisałem żadnej większej aplikacji konsolowej w żadnym języku, to czy próbować uczyć się springa? Czy nie porywam się z motyką na słońce? Jeżeli nie, to jakich umiejętności wymagają potencjalni pracodawcy od praktykanta/stażysty (wiem, mógłbym pójść do firmy i się zapytać). Jaki projekt według was byłby wystarczający? Z góry dzięki za odpowiedź ;).

2

Mozesz sie zatrudnic na Juniora ale bez wlasnych projektow bedzie Ci ciezko nie zostac wywalonym.
Wiedza teoretyczna sie przydaje - ale mniej wiecej tak samo jak ratownikom wodnym czy kierowcom.

0

Teraz to i o staż ciężko.

Stąd też moje pytanie czy jeżeli nie napisałem żadnej większej aplikacji konsolowej w żadnym języku, to czy próbować uczyć się springa?

Nie, lepiej wiedzieć co się robi zanim zaczniesz zastanawiać się co tam Spring czaruje.

3

Jako, że szukam ludzi: dla mnie dużo ważniejsze jest ogarnianie języka niż frameworki. Wszyscy piszą, że znają springa, a i tak nie mają pojęcia.

Ale porywać się możesz z tym, że wynik zależy od Ciebie - jak nie będziesz eksperymentował i dociekał jak działają różne rzeczy - to jest duże ryzyko, że zostaniesz jedną z tysiąca springowych małp. (Bycie springludziem nie przeszkadza w znalezieniu pracy, ale może sie to skonczyć).Ale jest też szansa, że nauczysz się nowych rzeczy, a w aplikacjach konsolowych nie da się wielu problemów przećwiczyć.
Alternatyenie nadal dobrą nauką programowania w javie jest swing - prawie bezużyteczny w kategorii kariera, ale pozwala pobawić się.

0

Zgadzam się się z przedmówcą.

W pracy nie będziesz czytał książek o programowaniu tylko programował. Musisz się nauczyć tego na własnych projektach, może też na projektach open-source. Im więcej błędów w nich popełnisz i wyciągniesz z tego wnioski, tym mniej skopiesz projekty w pracy :)

0
jarekr000000 napisał(a):

Alternatyenie nadal dobrą nauką programowania w javie jest swing - prawie bezużyteczny w kategorii kariera, ale pozwala pobawić się.

Dlaczego nauki Javy nie uzupełnić o JS i ew. Angular?

0

Ah, okej, dzięki za naprostowanie. Byłem pewny, że jeżeli uda mi się napisać jakąś webową aplikację od 0 w stylu petclinic w springu to będę w miarę dobrym kandydatem na praktyki/staż.

2

Trudno się tym petstorem / petclinic wybić - zrób coś całkiem innego. Nie musi być użyteczne.
Zasadniczo nie mam problemu jak junior (choć takich zasadzniczo nie rekrutuje) pokazuje jakiś wymęczony petclinic - zajmuje 30 minut znalezienie jak bardzo jest skopiowany i na ile człowiek wie co tam się dzieje.

Bardziej zabawne jest jak takiego petclinic (albo bookstore) pokazuje tzw. senior - 10 lat doświadczenia, chce być team leadem - w środku projektu (który raczej JEST samodzielnie zrobiony) wszystkie złe praktyki i kargo kulty z ostatnich 15 lat. W CRUDZie..., który PHPowiec zrobiłby w 4 godziny (z tego 3 grałby w LOLa).

EDIT: uświadomiłem sobie postęp - dawno (ze dwa lata) nie widziałem projektu, gdzie połowa kodu byłaby w XMLach i autor twierdziłby, że dzięki temu wydziela logike biznesową od infrastruktury.
(za to oczywiście tony losowych adnotacji :-) - nie można widocznie mieć wszystkiego).

0

Na staż/juniora zostanie odpytany solidnie z szerokich podstaw, od sieci, algorytmów, bazy, js, po być może springowe/jeeowe tematy.
Jakie będzie zapotrzebowanie tam dostanie propozycję, może wcale nie być zapotrzebowania w aktualnie rekrutujących wewnętrznie projektach na springa.

Ograniczenie się do Spring może znacząco utrudnić znalezienie stażu/pierwszej pracy.

1

Ja ostatnio byłem na dwóch rozmowach na Senior Java Developera, gdzie w ogóle nie pytanie o Springa, bo po prostu go nie używali

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1