Jak połączyć się z Web Api Spotify?

0

Witam,

Pomożecie mi połączyć się z Web Api Spotify? Muszę w Springu zrobić aplikację pobierającą utwory, wykonawców itp.

Jestem początkującym i nie za bardzo umiem :( Nie wiem jak zacząć.
Korzystam z bazy MongoDB.

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam

0

Nie wiesz jak zacząć robić apke w springu czy nie wiesz jak się "połączyć" z obcym API?

0
kixe52 napisał(a):

Nie wiesz jak zacząć robić apke w springu czy nie wiesz jak się "połączyć" z obcym API?

Nie wiem jak w Spring Bootcie połączyć się z API Spotify.
Czy to w modelu czy w controllerze? Jakie będą pola modelu np. Track lub Artist skoro nie mogę nigdzie znaleźć opisu tych pól w JSONie??

public class Track {

private static final String API_LINK = "https://api.spotify.com";
private static final Gson GSON = new Gson();


private static List<Track> downloadTrackList() throws IOException {
    URL url = new URL(API_LINK);
    URLConnection connection = url.openConnection();
    connection.setRequestProperty("User-Agent", "Chrome");
    InputStream is = connection.getInputStream();
    try (Scanner scanner = new Scanner(is)) {
        String line = scanner.nextLine();
        return GSON.fromJson(line, Track.class);
    }
}

}

Kombinuję tak, ale czy to dobrze...... Nie wiem jakie pola dać utworom jak nie wiem jak wygląda JSON

0

Jest do tego gotowy klient, np. RestTemplate

0

https://developer.spotify.com/documentation/web-api/reference/tracks/get-track/

Zaglądałeś tutaj?
Pokaż nam który endpoint chcesz wykorzystać i jak to robisz obecnie ;)

0

Generalnie musi być to wyszukiwarka utworów oraz artystów w API Spotify.
Chodzi o to by użytkownik miał możliwość dodawania wybranych wyników wyszukiwania do ulubionych.

Czy to w package'u controller od razu robimy GetMapping?

Możecie podać kod jak uzyskać listę utworów i artystów? :(

0
trojanus napisał(a):

spróbuj tego: https://github.com/thelinmichael/spotify-web-api-java

Tak, ale aplikacja koniecznie musi być w Spring Boot'cie. Taki wymóg tego zadania rekrutacyjnego.

1

Przykro mi, ale jeśli zadajesz takie pytania to jest jeszcze za wcześnie dla Ciebie na pójście do pracy.

  1. Link wyżej masz instrukcję jak dodać bibliotekę do swojego projektu.
  2. Dlaczego się martwisz (podczas nauki) czy to ma być w controllerze czy nie? Zrób najpierw aby działało a potem poczytaj jak powinny wyglądać warstwy Twojej aplikacji (zaznaczam, na początku nauki :) ).
  3. Robiąc zadanie rekrutacyjne prosisz nas o gotowy kod? Dostałeś dokumentację (tam wszystko jest w miare dobrze opisane) + github gotowej biblioteki korzystającej z API spotify.

ps w linku powyżej masz gotowe przykłady jak korzystać z gotowej biblioteki operującej na spotify API. Czytaj ze zrozumieniem.

0
Commander300 napisał(a):
trojanus napisał(a):

spróbuj tego: https://github.com/thelinmichael/spotify-web-api-java

Tak, ale aplikacja koniecznie musi być w Spring Boot'cie. Taki wymóg tego zadania rekrutacyjnego.

rozumiem, natomiast Spring Boot nie ma nic do tego czy korzystasz z innych bibliotek, czy nie.
Można "doczepić" dowolną bibliotekę Javy i można ją wykorzystać w Springu. Na przykład, możesz nadal korzystać z najnowszego Springa z Javą 11 i nic Cię nie powstrzyma przed korzystaniem ze starszych bibliotek zrobionych przez innych dostawców np. Guava. Taka magia :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1