Spring Boot / wdrożenie aplikacji

0

Witam
Napisałem aplikację w spring boot, teraz chciałbym umieścić ją w przeglądarce aby każdy mógł z niej korzystać, jak to zrobić?
Jestem zielony w temacie.
Mam wykupić hosting czy vps, który byście polecili ?

2

darmowy heroku Ci na początek wystarczy

0
danek napisał(a):

darmowy heroku Ci na początek wystarczy

A czy kolega byłby uprzejmy i zapodał linka z opisem instalacji i wrzucaniem plików na Heroku :D

0
danek napisał(a):

https://devcenter.heroku.com/articles/deploying-spring-boot-apps-to-heroku

Akurat przy tej aplikacji wyskakuje error : "git push heroku master", ogarnia kolega

Link do aplikacji: https://github.com/Michal-Clever/spring-boot-guess-the-number-game

0

Java zmieniłem na 11, powklejałem ustawienia w pom.xml ale nic nie dały.
Inną mniejszą apke bez problemu wysyła mi na heroku tylko z tą mam problem.
Link do innej apki: https://guarded-meadow-61973.herokuapp.com/

0
superdurszlak napisał(a):

Nie wiem czy Heroku declinuje push do mastera jeśli build się rypnie ale tak to wygląda. Nie wiem.

Ale wygląda na to że problem jest w sposobie w jaki definiujesz wersję - powinno być 1.10 jeśli chcesz mieć JDK 10, 1.11 jeśli chcesz mieć JDK 11 itd. Swoją drogą, warto podbić wersję do JDK 11 bo w przeciwieństwie do 10 jest z długim wsparciem :P

A mógłbyś u siebie ściągnąć aplikację : https://github.com/Michal-Clever/spring-boot-guess-the-number-game.git
I zobaczyć u siebie ?

1
Clever napisał(a):

A mógłbyś u siebie ściągnąć aplikację : https://github.com/Michal-Clever/spring-boot-guess-the-number-game.git
I zobaczyć u siebie ?

Kusi by powiedzieć "nie mógłbym" i nie jest to dalekie od prawdy, bo wrzuciłeś do repo wszystkie skompilowane klasy i całą resztę bałaganu :P Od tego jest .gitignore żeby tego bałaganu nie wypychać.

Zreprodukowałem Twój błąd - prawdopodobnie JAVA_HOME na Twoim serwerze pokazuje na jakiś starszy JDK, najprawdopodobniej 8.

0

Czemu wyskakuje błąd? I jak mam go naprawić ?

0

Jaki błąd?

0
kixe52 napisał(a):

Jaki błąd?

Informacja :D

1
Clever napisał(a):

Czemu wyskakuje błąd? I jak mam go naprawić ?

Obowiązkowa lektura na teraz:

https://github.github.com/training-kit/downloads/github-git-cheat-sheet.pdf

Niestety nie mamy szklanej kuli i nie wiemy, jaki jest obecny stan Twojego lokalnego repozytorium i czemu git nie widzi żadnych zmian (rozumiem, że spodziewałeś się jednak jakieś uświadczyć). Widocznie nie ma w nim żadnych, skoro git mówi, że nie ma czego commitować.

1

tylko że na Heroku nie mam wrzuconej żadnej aplikacji
dopisałem kod do aplikacji, z aktualizowałem na github, a aplikacji na heroku nie mogę przesłać

Masz commita lokalnie i w remote "github", czyli jak rozumiem na GitHub (ponownie - szklanej kuli nie posiadam więc jeśli jest inaczej to nie będę zgadywał), Twój serwer Heroku jest pewnie podpięty jako osobny remote. Jak chcesz tam wypchnąć swoje commity to nie robisz tego robiąc commit, tylko push ze wskazaniem remote'a, do którego chcesz popychać.

EDIT

Dlaczego nie chce przesłać aplikacji na heroku ?

  1. usiłujesz wypychać robiąc commit zamiast push (WTF)
  2. chcesz wypchać na konkretny serwer więc warto wskazać gitowi o który remote Ci chodzi

Bądź tak dobry i poczytaj sobie cheat sheet który Ci wysłałem.

0
kixe52 napisał(a):

Jaki błąd?

0

Wysyłam komende push

I z tego co widzę chce wysłać pliki do repozytorium które nie istnieje

0

Cześć tutaj masz konkretną wiedzę jak to zrobić:

  1. https://javaleader.pl/2019/06/12/aplikacja-spring-boot-na-zewnetrznym-apache-tomcat/ - **wdrożenie na zewnętrznym Tomcacie. **
  2. https://javaleader.pl/2019/06/12/konfiguracja-virtual-hosts-apache-tomcat-protokolu-ajp/ - Konfiguracja serwera VPS.
0

Udało się dziękuję za pomoc :D
https://boiling-depths-07320.herokuapp.com/

1

Gratuluję! A teraz popracuj nad tym aby nie wywalało apki po "podaniu" pustego miasta. Albo waliduj to po stronie backendu, albo wyłacz button gdy input masz pusty.
Dodatkowo waliduj to co wprowadza user, aby to było faktycznie miasto.

A jak Ci się uda to już zrobić, to spróbuj zrobić coś większego ;)

0

Kolor "Podaj miasto" jest jakiś dziwny, przynajmniej dla mojego mózgu, bo aż mnie oczy zabolały jakoś nietypowo : /

0
baant napisał(a):

Kolor "Podaj miasto" jest jakiś dziwny, przynajmniej dla mojego mózgu, bo aż mnie oczy zabolały jakoś nietypowo : /

Odnośnie koloru to kwestia gustu.
Fajna stronka do dobierania barw :
https://color.adobe.com/pl/create

0

Api, z którego korzystasz na pewno wyrzuca odpowiednie response gdy nie znajdzie miasta. Popraw to u siebie aby nie wywalało nas na 404 tylko dawało odpowiedni komunikat ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1