3 pętle w jednym zadaniu

0

Witam, przerabiam zadanie. Napisać program pobierający od użytkownika dwie liczby całkowite A oraz B, A < B, a następnie wyznaczający sumę ciągu liczb od A do B, czyli sumę ciągu
(A, A + 1, . . . , B) Przykład:
Dla A = 4 i B = 11 program powinien wyświetlić:
60
60
60
Obliczenia należy wykonać trzykrotnie stosując kolejno pętle: while, do-while, for. Zacząłem pisać własny kod i mam problem, z pętla while nie ma problemu, schody zaczynają się przy następnych pętlach, gdzie zmienna a, która jest pobierana od początku ma już większą wartość po zastosowaniu pętli while. Dalej nie wiem jak skonstruować pętle for i do While. O to mój kod:

import java.util.Scanner;

public class petla {
    public static void main(String[] args) {
        Scanner one = new Scanner(System.in);
        System.out.println("Podaj liczbe a: ");
        int a = one.nextInt();
        System.out.println("Podaj liczbe b: ");
        int b = one.nextInt();
        int suma = 0;

        while(a<=b)
        {
           suma=suma+a;
           a++;
        }
        System.out.println(suma);
        suma = 0;
        for(int i = a; i<=b; i++)
        {
            suma= suma+i;
        }
    }
}

0

Zastosuj zmienną pomocniczą. Jako int input daj wartość podaną przez użytkownika, a następnie przed każdą nową pętlą twórz nową zmienną int xx = input co pozwoli Ci zachować niezmienioną wartość podaną przez użytkownika.

0

Oki, jednak zrozumiałem, dziękuje ;)

0

Doprawdy????

(a+b)*(Math.abs(b-a)+1)/2

nie potrzebujesz abs jeżeli masz zagwarantowane że b>=a

0

Chciałbym zrozumieć co napisałeś, ale chyba nie jestem jeszcze na tym etapie nauki.

0

weź sobie dwie liczby zlicz sumę ręcznie, a potem podstaw w równanie co podałem
Do poczytania: https://www.matemaks.pl/suma-ciagu-arytmetycznego.html

0

Przed rozwiązaniem tego zadania rozpisałem sobie liczby, które wchodzą w skład tego ciągu. Widzę wzór, który jest podany na stronie. Tylko co ma to wspólnego z tym zadaniem skoro wynik jest ok? Chyba zrozumiałem przekaz, użycie pętli w liczeniu ciągu arytmetycznego jest bez sensu?

0

Rozumiem :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1