IntelliJ - program do nauki

0

Witam
chce zacząć naukę javy, polecono mi IntelliJ?
jak skąd pobrać?
pobrałem z oryginalnej strony to przy instalacji mam opcje jedynie trial na 30 dni za darmo?

1

Pobrałeś wersję Ultimate (płatna) co oznacza, że po 30 dniach wygaśnie i będziesz musiał za nią zapłacić. Pobierz sobie wersję Community - ta jest bezpłatna, a rzeczy które masz w Ultimate nawet nie wykorzystasz przy stawianiu pierwszych kroków

1

Dla studentów wersja Ultimate jest bezpłatna.

Wszystkie programy JetBrains, w tym IntelliJ są dla studentów bezpłatne.

0

Najlepiej pobrać z oficjalnej strony.

Wybierz opcję Community a nie Ultimate. Wersja Ultimate jest płatna, oferuje 30-dniowy okres próbny.

Jak jesteś studentem (albo masz maila w domenie .edu :)) to możesz się zarejestrować i korzystać bez ograniczeń z wersji Ultimate.

0

Community Edition niczym sie nie różni od płatnej, tylko nie Możesz komercyjnie pisac.

1
  1. Na start starczy ci Community
  2. Jakby co to zwykle jest EAP, czyli beta wersja Ultimate za darmo :)
0

Ktoś kiedyś na 4P podawał link ??? do darmowych kursów online Java for absolute beginners z wykorzystaniem IntelliJ i naciskiem na używanie go w nauce.

Link może się przydać do nauki.

0
lion137 napisał(a):

Community Edition niczym sie nie różni od płatnej, tylko nie Możesz komercyjnie pisac.

Community Edition, jak już koledzy wspomnieli, różni się mocno dostępnymi funkcjonalnościami od Ultimate. Ponadto można pisać komercyjnie używając Community Edition i sam to robię w firmie.

0

Na początek polecam Community. Kreatory do projektów przydają się kiedy już trochę się zna framework i pisanie tego samego kolejny raz to strata czasu.

0

Każda nowa wersja Ultimate też zeruje licznik 30dniowego triala. Jednak jak wspomnieli już wyżej inni koledzy-forumowicze Community na start wystarczy. Ultimate jest super np. do kodzenia apek webowych, ale zanim się za to zabierzesz warto ogarnąć solidnie JDK i uniwersalne zagadnienia związane z aplikacjami webowymi (np. protokół HTTP).

0
Belka napisał(a):

Community na start wystarczy

Jak tylko jest (będzie) e-mail z uczelni (pierwszy tydzień października tuż tuż) to ma się Ultimate za darmo (plus dużo innego komercyjnego softu za free) . Jak nie ma e-maila z domeny edu.pl, to community będzie lepszym wyborem iMHO od zerowania licznika wersji beta - ale co kto woli jego wybór.

0
BraVolt napisał(a):

Jak tylko jest (będzie) e-mail z uczelni (pierwszy tydzień października tuż tuż) to ma się Ultimate za darmo. Jak nie ma e-maila z domeny edu.pl, to community będzie lepszym wyborem iMHO od zerowania licznika wersji beta - ale co kto woli jego wybór.

Do niczego nielegalnego nie namawiam (!), ale w ramach ciekawostki powiem, że mam licencję edukacyjną produktów JetBrains założoną na "świeckiego maila". Nie pamiętam dokładnie, ale chyba po prostu wypełniało się tam nazwę uczelni, kierunek i przewidywany rok zakończenia studiów. Te dane nie mają wpływu na długość licencji, ale widocznie e-mail uczelniany nie był potrzebny. Chyba, że podawało się jakieś inne dane o których zapomniałem.

0

Na stronie głównej znajdę gdzieś tą wersje Community?
aaaaa ok nvm =d myslalem ze idealC to cos innego ... :(
/close

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1