Java czy C++

0

Chodzi mi o to który język programowania wybrać. Zacząłem uczyć się podstaw Javy ale nie wiem czy to dobry pomysł, Proszę o pomoc xD.

4

Temat wielokrotnie wałkowany - wybierz Pythona.

1

Jeśli Umiesz już programować i Chcesz się nauczyć jakiegoś języka, żeby zarabiać hajs, to, imo, można rozważyć Javę. A jeśli Chcesz się uczyć programować, to, oprócz wspomnianego powyżej Pythona, rozważyłbym Swift.

0

Co rozumiesz przez dobry pomysł? Do jakich celów chciałbyś tez język wykorzystać?

Gdzieś ostatnio widziałem artykuł, że coraz więcej ludzi chcących się przebranżowić / nauczyć się programowania jako pierwsze zajęcie, wie jaką drogę obrać (przez drogę twórca artykułu miał na myśli wybór języka, znalezienie odpowiednich kursów / szkoły). A tu co? Co chwilę tematy tego typu, ludzie są "mocno zmotywowani" do nauki, a nawet nie potrafią wybrać sobie języka, którego chcieliby się nauczyć...

0

Nawet jeśli założysz podobny temat w dziale C++, to wątpię żeby którykolwiek z doświadczonych programistów tego języka udzielających się tutaj doradził Ci ten język na start.

0

Ciężko jakkolwiek sensownie odpowiedzieć na pytanie zadanie w taki sposób. Co w ogóle chciałbyś programować? Embedded, webówka, a może gamedev? Postaraj się nam przybliżyć twój profil zawodowy

1

Wybierz C++, to dojrzalszy jezyk.

Kilka cech go wyrozniajacych w stosunku do Javy:

  • RAII
  • UB
  • TMP
  • typ unsigned
  • OpenMP / SIMD
  • tablice kompatybilne ze wskaznikami a te z int-ami
  • preprocesor
  • write once, build everywhere
  • mozliwosc pracy w WebAssembly
3

Zacząłem uczyć się podstaw Javy ale nie wiem czy to dobry pomysł

Wyczuwam początkującego który po zderzeniu się z trudnościami nauki programowania myśli (ma cichą nadzieję) że jest to wina języka. Od razu mówię że nie, zmiana języka tutaj zbyt wiele nie pomoże. Musisz nauczyć się programistycznego myślenia i tyle. Zamiana Javy na C++ to już w ogóle kiepski pomysł.

Zakładając że idziesz drogą jak większość programistów, a więc nauka języka po kątem pisania aplikacji webowych, mobilnych lub ewentualnie desktopowych to musisz również nauczyć się programowania obiektowego. A Java jest do tego zdecydowanie lepszym narzędziem niż C++. Owszem, C++ to również język obiektowy ale modelowanie domen, obiektów itp. jest w nim znacznie bardziej toporne niż w większości innych języków wysokiego poziomu. Nie mówiąc już o innych utrudnieniach.

1

Jeśli wybór ma się ograniczyć do tych dwóch, Java. Szerzej stosowana i łatwiejsza. C++ może i jest lepszym językiem, ale na pewno nie dla początkującego. Słusznie podpowiadają, może ani jeden ani drugi? Może najpierw warto zadać sobie pytanie, co chcesz programować? :)

0

Co za problem polecić C++? Przecież gość nas nie pozwie jeśli mu nie wyjdzie.

3
PerlMonk napisał(a):

Co za problem polecić C++? Przecież gość nas nie pozwie jeśli mu nie wyjdzie.

No, ale może to swój chłop i szkoda go w bryndze wpuszczać. Gdyby jeszcze się nazywał Moltke albo Müller to można by mu C++ polecić.

1

Żaden.
A czemu uważasz, że Java to nie dobry pomysł.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1