Zmiana czasu z letniego na zimowy / zimowego na letni

0

Jak obsłużyć w javie zmianę czasu czy jest jakiś sposób? Oprócz restartu
Java 8 (1.8.0_191)

3

Pytanie jest niejasne.

Prawdopodobnie nic nie musisz robić.
Napisz gdzie masz problem.

0

Jeśli się nie mylę za to odpowiada czas systemowy i jeśli bierzesz gdzieś .now() to to bierze właśnie czas systemowy

1
danek napisał(a):

Jeśli się nie mylę za to odpowiada czas systemowy i jeśli bierzesz gdzieś .now() to to bierze właśnie czas systemowy

To nie rozwiązuje problemów typu:

  • połączenia zaczęło się 2 minuty przed zmianą czasu (wg czasu systemowego)
  • połączenie skończyło się wcześniej (wg czasu systemowego) niż się zaczęło

Ile czasu trwało połączenie?

Może rozwiązaniem (ale jakiego problemu?) będzie arytmetyka na datach z uwzględnieniem stref czasowych?
@darksead: Bez zdefiniowania problemu nie będziesz mógł znaleźć rozwiązania.

1

Ciekawa prezentacja na tego typu tematy od Tomasza Nurkiewicza, niestety nie uwzględniała API czasu od Javy 8

0

Zrobiłem kilka testów i wygląda na to że nie musze na razie nic robić.Aplikacja działa prawidłowo. Miałem obawy o liczenie różnic czasowych między otrzymanymi wiadomościami. Operuje na Date.getTime i wygląda że wszystko śmiga prawidłowo.

0

Bierz też pod uwagę strefy czasowe, bo w przyszłości to cię może kiedyś uderzyć (jeśli to coś będziesz rozwijać, a nie tylko testować)

4

Jest rok 2019 i nie powinieneś używać klasy java.uitl.Date -java.time.LocalDateTime to lepsza alternatywa.
https://stackoverflow.com/questions/25747499/java-8-calculate-difference-between-two-localdatetime

2

Zmiana czasu to kwestia timezony, więc ZonedDateTime.

0

Najlepiej mieć serwery w UTC a to jaką klient ma strefę czasową rozwiązywać z ustawionych locale.

0

Użycie java.uitl.Date niesie ze sobą jakieś zagrożenia? Bo aplikacja ma już jakieś 4-5 lat i przerabianie na java.time.LocalDateTime raczej nie wchodzi w grę

1

Nie niesie informacji o strefie czasowej oraz jest mutowalna. Poza tym spoko, wiele narzędzi wspiera ten typ. Możesz stopniowo wprowadzać typy z java.time

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1