nie buduje, nie startuje projekt

0

przy budowaniu z zależnościami w netbeans udaje się zbudować projekt ale doinstalowywuje:

***"Installing /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/target/Przychodnielekarskie-1.0-SNAPSHOT.war to /home/java/.m2/repository/pl/lodz/p/spjava/Przychodnielekarskie/1.0-SNAPSHOT/Przychodnielekarskie-1.0-SNAPSHOT.war
Installing /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/pom.xml to /home/java/.m2/repository/pl/lodz/p/spjava/Przychodnielekarskie/1.0-SNAPSHOT/Przychodnielekarskie-1.0-SNAPSHOT.pom

BUILD SUCCESS


"
mimo tego o wciśnięciu f6 deploy null false i nic sie nie dzieje

przy samym build albo clean and buil w ogóle nie buduje

błąd jest w persistance w zależnościach?

1

Nie widzę problemu, jest BUILD SUCCESS. Marked as resolved.

A tak na poważnie, to przeredaguj tego posta, podaj dokładnie jako błąd dostajesz itp. Teraz post wyglada niechlujnie i nikt Ci nie pomoże.

0

w jednej z klas :
package
import javax.persistance.EntityManager;
import javax.persistence.EntityManagerFactory;
import javax.persistance.Persistance;

Przy klasach EntityManagera żądą search dependency at maven repository for javax,persistance.EntityManager>

A do ilu minut można przeredagować, bo już nie miałem/nie mam takiej opcji.

przy startowaniu projektu zatrzymuje się na komunikacie Payara 5.184 Local, deploy, null, false nie przechodząc do wyświetlania strony

0
  1. Odinstaluj netbeans bo kłamie i ćpa
  2. Zainstaluj InitelliJ
  3. Jak wynika z logu wyżej projekt się buduje przez mavena, więc to netbeans coś ćpa.
0

Dociąga sobie to co potrzebne ( w pierwszym poście ) przy opcji buduj z zależnościami, ale i tak po naciśnięciu run project nie przechodzi do strony wyświetlanej tylko "wisi" w niebycie czyli null, deploy false (bez żadnego błędu) i dalej już nic

1

Serio, nie ma sensu się męczyć z NetBeans, którego używa promil użytkowników. Lepiej przesiąść się na IJ IDEA nawet w wersji ultimate trail 30days jeżeli nie jesteś studentem. Jeżeli jesteś, to możesz uzyskać licencje na rok i działać sobie w najbardziej komfortowym zintegrowanym środowisku programistycznym na świecie!. Nawet jeśli coś się stanie, to znacznie szybciej uzyskasz odpowiedź. Poza tym 30dniowe triale możesz testować po każdym nowym releasie IDE, co i tak praktycznie pozwala ciągle mieć wersje Ultimate.

0

a jeszcze takie pytanie
nie mogę dodać do zależności javax.persistence w pom.xml

mogę dodać tylko javax.enterprise i javax.inject (znaczy tylko takie uzupełnia-wyświetlają sie po wpisaniu kropki po javax)

0

a spróbuj po prostu wrzucić całe dependency:

<dependency>
    <groupId>javax.persistence</groupId>
    <artifactId>javax.persistence-api</artifactId>
    <version>2.2</version>
</dependency>

I zreimportuj projekt w mavenie (nie wiem czy tak samo to wygląda w NetBeans, gdyż korzystam z IJ).

0

ok spróbuje

0

dodałem zależności
zbudowałem projekt
zrestartowałem serwer
nadal to samo

w jednej z klas cały czas nie mogę skorzystać z javax.persistance
public EntityManagerFactory createEntityManagerFactory() {
if (emf == null)
emf = Persistance.createEntityManager("Przychodnielekarskie_war_1.0-SNAPSHOTPU");
return emf;
}

przy podkreśleniu wywala w tej linijce błąd

1

Strzelam w ciemno bo nie pokazujesz screenu z błędem, ale czy nie powinieneś użyć tego?

factory = Persistence.createEntityManagerFactory();

Skąd słowo Persistance przez a?

Jak masz już obiekt Factory to z niego tworzysz Managera.

0

cd /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie; JAVA_HOME=/home/java/jdk8 M2_HOME=/home/java/maven /home/java/maven/bin/mvn clean install
Scanning for projects...

---------------< pl.lodz.p.spjava:Przychodnielekarskie >----------------
Building Przychodnielekarskie 1.0-SNAPSHOT
--------------------------------[ war ]---------------------------------

--- maven-clean-plugin:2.5:clean (default-clean) @ Przychodnielekarskie ---
Deleting /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/target

--- maven-dependency-plugin:2.6:copy (default) @ Przychodnielekarskie ---
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM warning: INFO: os::commit_memory(0x00000000fae00000, 70254592, 0) failed; error='Nie można przydzielić pamięci' (errno=12)

There is insufficient memory for the Java Runtime Environment to continue.

Native memory allocation (mmap) failed to map 70254592 bytes for committing reserved memory.

An error report file with more information is saved as:

/home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/hs_err_pid18571.log

1
  1. Sprawdź czy inne procesy nie zżerają CI za dużo pamięci systemowej.
  2. Sprawdź ile masz przydzielonej pamięci na całą maszynę wirtualną.
  3. Gdzie jest log z błędem z poprzedniego posta?
0

literówka była rzeczywiście

zamuliłem virtualboxa

przydział ma 4 gb ramu i dwie jednostki CPU, wykorzystanie procesora 100%, o co chodzi?

cały czas nie przechodzi do formularza(wyświetlania strony)

0

NIBY JUŻ WSZYSTKO DOBRZE A NIE WYSWIETLA STRONY

Deploying on Payara 5.184 Local
profile mode: false
debug mode: false
force redeploy: true
In-place deployment at /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/target/Przychodnielekarskie-1.0-SNAPSHOT
Payara 5.184 Local, deploy, null, false
cd /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie; JAVA_HOME=/home/java/jdk8 M2_HOME=/home/java/maven /home/java/maven/bin/mvn -Dnetbeans.deploy=true package
Scanning for projects...

---------------< pl.lodz.p.spjava:Przychodnielekarskie >----------------
Building Przychodnielekarskie 1.0-SNAPSHOT
--------------------------------[ war ]---------------------------------

--- maven-dependency-plugin:2.6:copy (default) @ Przychodnielekarskie ---

--- maven-resources-plugin:2.6:resources (default-resources) @ Przychodnielekarskie ---
Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
Copying 1 resource

--- maven-compiler-plugin:3.1:compile (default-compile) @ Przychodnielekarskie ---
Nothing to compile - all classes are up to date

--- maven-resources-plugin:2.6:testResources (default-testResources) @ Przychodnielekarskie ---
Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
skip non existing resourceDirectory /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/src/test/resources

--- maven-compiler-plugin:3.1:testCompile (default-testCompile) @ Przychodnielekarskie ---
Nothing to compile - all classes are up to date

--- maven-surefire-plugin:2.12.4:test (default-test) @ Przychodnielekarskie ---

--- maven-war-plugin:2.3:war (default-war) @ Przychodnielekarskie ---
Packaging webapp
Assembling webapp [Przychodnielekarskie] in [/home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/target/Przychodnielekarskie-1.0-SNAPSHOT]
Processing war project
Copying webapp resources [/home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/src/main/webapp]
Webapp assembled in [209 msecs]
Building war: /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/target/Przychodnielekarskie-1.0-SNAPSHOT.war

BUILD SUCCESS

Total time: 12.429 s
Finished at: 2019-08-25T2102+02:00

Deploying on Payara 5.184 Local
profile mode: false
debug mode: false
force redeploy: true
In-place deployment at /home/java/NetBeansProjects/Przychodnielekarskie/target/Przychodnielekarskie-1.0-SNAPSHOT
Payara 5.184 Local, deploy, null, false

0
dżałamadze napisał(a):

BUILD SUCCESS

Nie rozumiem. Ale co ma wyświetlać? Wpisz adres aplikacji który tworzysz i zobacz czy działa.

PS przydzielanie 4gb na maszynę wirtualną to trochę mało.

0

Prawidłowe wdrażanie:

inna aplikacja, zobacz różnice

Deploying on Payara 5.184 Local
profile mode: false
debug mode: false
force redeploy: true
Undeploying ...
In-place deployment at /home/java/Obrazy/krysia/target/krysia-1.0-SNAPSHOT
i to startuje

w tym co nie moge wystartować nawet jak wpisuje ręcznie adres
localhost i port i 404 wyskakuje not found

1

w tym co nie moge wystartować nawet jak wpisuje ręcznie adres

Ty chyba nie bardzo rozumiesz czym jest "wystartowanie aplikacji". Moja rada: zacząć od nauki podstaw javy, albo w ogóle podstaw informatyki, a nie zabierać się za Springa i JEE. Teraz to jest jakiś dramat i permutation driven development.

0

jakby komuś chciało się sprawdzić loga

co robie:
to czyszcze projekt i jeszcze raz go buduje
następnie run(albo f6), czyli startuje projekt
ewentualnie jeszcze restartuje serwer

co do poprzedniej wypowiedzi to wpisywałem ręcznie w przeglądarke localhost plus port i contextpath,( gdyz przy startowaniu innych aplikacji pojawia się strona localhost samoczynnie po nacisnieciu f6, w przypadku tej nie)

błąd jest taki:

java.lang.RuntimeException: Could not resolve a persistence unit corresponding to the persistence-context-ref-name [.ejb.facade.WizytaFacade/em] in the scope of the module called [Przychodnielekarskie]. Please verify your application.

Bardzo dużo zaciąga tego grizzly.

Czy to jest ok?

0

Shelom to dlaczego projekt nie startuje, czemu maszyna tak muli, czemu przeglądarka jest tak obciażona ?

uważasz że wszystko jest w porządku tak?

1

Uważam że nie rozumiesz co robisz. Ściągasz jakiegoś gotowca i metodą prób i błędów starasz sie coś w nim zmienić i uruchomić. Tak się nie da programować i nic z tego nie będzie.

0

Rozumie Cię że to jest droga na okrętke, co radzisz w takim razie?

i też rozumiem że sam się zapędzam w drogę, która nie chciałbym iść, mam pewien termin, co zrobić odpuścić?

0

Odpuścić sobie gotowy projekt na maszynie wirtualnej i zrobić to normalnie po ludzku na głównym systemie. Postaw to na spring boocie, podepnij baze, dodaj kilka endpointów. Na 3 powinno starczyć.

0

a to tak łatwo nie jest, bo projekt musi spełniać szereg wymagań, najwyżej może coś nie działać

0

No to spełnij te wymagania, a nie próbujesz odpalić jakiegoś gotowca, o budowie, którego mamy prawie zerową wiedzę

0

prawdopodobnie zdefinowałem źle managed beana

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1