Rest API

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-19 16:44

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0

Hej,

Mam pytanko odnosnie API. Do teraz jak pracowałem nad jakimkolwiek projektem to zajmowałem się front'em i nie miałem zbytnio pracy przy bazie danych ale chciałbym do zmienić.
Do projektów, które robiłem dostawałem link do API, do którego POST'em wysyłałem zapytania i dostałem zwrot, który później parsowałem i dostawałem odpowiednie informacji.
Tutaj pojawia się moje pytanie. Chciałbym sam stworzyć takie API. Chciałbym się podłączyć pod moją własną testową bazę danych i na niej pracować. Macie jakieś fajne strony gdzie jest to odpowiednio rozpisane jak to zrobić? Wraz z wgraniem API do serwera bazy danych itd.
Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi ogólnie o tworzenie takich rzeczy i podpinanie je pod bazę.
Znalazłem na yt ładny poradnik, który opisuje dokładnie czego chce po prostu zwykły CRUD (tworzenie, odczytywanie itd) ale niestety poradnik w PHP'ie.
Poniżej podaje link'a do przykładowego filmu:

Mógłby ktoś jakoś szerzej rozpisać czego potrzeba do tworzenia własnego API itd?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Szymon

Pozostało 580 znaków

2019-08-21 19:13

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0

Znacie jakiegoś konkretnego autora, którego można polecić do nauki?
Reasumując chciałbym wiedzieć jak podłączyć API do mojej bazy danych (nie localhosta tylko normalny hosting przykładowo
freemysqlhosting). Chciałbym przykładowo zrobić apke, która wysyła odpowiednie dane takie jak np. imie, nazwisko, wiek i zostają one zapisane w bazie jako nowy użytkownik. Adekwatnie chciałbym być w stanie przykładowo zalogować się z poziomu apki (wiem jak odczytywać wynik z API) na konto, które istnieje w bazie danych wysyłając login i hasło.

Dzięki wielkie z góry za zainteresowanie tematem :)

edytowany 1x, ostatnio: Szymon Markowski, 2019-08-21 19:15

Pozostało 580 znaków

2019-08-21 19:16

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 10 godzin temu

Lokalizacja: PL

0
Szymon Markowski napisał(a):

Znacie jakiegoś konkretnego autora, którego można polecić do nauki?
Reasumując chciałbym wiedzieć jak podłączyć API do mojej bazy danych (nie localhosta tylko normalny hosting przykładowo
freemysqlhosting). Chciałbym przykładowo zrobić apke, która wysyła odpowiednie dane takie jak np. imie, nazwisko, wiek i zostają one zapisane w bazie jako nowy użytkownik. Adekwatnie chciałbym być w stanie przykładowo zalogować się z poziomu apki (wiem jak odczytywać wynik z API) na konto, które istnieje w bazie danych wysyłając login i hasło.

Dzięki wielkie z góry za zainteresowanie tematem :)

Bardzo często to robię i ponownie zrobię to teraz - Baeldung ma super tutoriale do Springa, ale też ogólnie do Javy.

Pozostało 580 znaków

2019-08-25 21:17

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0

Jeszcze jedno pytanie. Chciałem się połączyć a Spring boot z moja lokalna baza danych tzw. localhost.

Używam odpowiednio koment do połączenia:

jdbc.driver=com.mysql.jdbc.Driver
jdbc.url=jdbc:mysql://localhost:3306/web_customer_tracker
jdbc.user=root
jdbc.password=root

i po odwolaniu się do niej i próbie wyciągnięcia czegoś z niej wyskakuje błąd z kodem 500.
Co może byc powodem ?

Edit:
Jak to jest z połączeniem się z baza danych, która nie jest lokalna?
Czy zwykły hosting na jakiejś darmowej stronce jest wystarczający? Gdzie ładuje się tzw. kod ?
Ogólnie na jakiej zasadzie to działa?

edytowany 1x, ostatnio: Szymon Markowski, 2019-08-25 21:18
Zapewne masz to napisane w szczegółach tego błędu :) - kixe52 2019-08-25 21:18
Co do pytania po edicie - tak samo jak lokalnie. Tylko podajesz odpowiedni adres i port bazy. - kixe52 2019-08-25 21:20
@kixe52: ale na jakiej zasadzie to działa? W sensie mam kod, który istnieje u mnie na kompie sobie więc jak ktoś z innego kompa odwołując się do mojego API wie co w kodzie "siedzi" ? - Szymon Markowski 2019-08-25 21:29

Pozostało 580 znaków

2019-08-25 21:31

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 37 minut temu

0
Szymon Markowski napisał(a):

ale na jakiej zasadzie to działa? W sensie mam kod, który istnieje u mnie na kompie sobie więc jak ktoś z innego kompa odwołując się do mojego API wie co w kodzie "siedzi" ?

Nie rozumiem pytania - chyba.

Jak wystawisz api lokalnie, to nikt spoza twojej sieci nie będzie miał do niego dostępu.
Jeśli chcesz aby ktoś obcy miał dostęp to stawiasz swoje API publicznie - właśnie na jakimś hostingu oferującym stawianie apek javowych.

Poza tym, stawiając API, nie chcesz aby ktoś widział Twój kod w środku (no chyba, że to open source), tylko udostępniasz mu end pointy, na które może wysyłać dane / odbierać dane.

edytowany 1x, ostatnio: kixe52, 2019-08-25 21:32

Pozostało 580 znaków

2019-08-25 21:32

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0

Czyli hosting, na który stawiam swoją bazę danych również powinien mieć możliwość wstawiania na nim plików obsługujących API ?

Pozostało 580 znaków

2019-08-25 21:33

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 10 godzin temu

Lokalizacja: PL

0

Edit:
Jak to jest z połączeniem się z baza danych, która nie jest lokalna?
Czy zwykły hosting na jakiejś darmowej stronce jest wystarczający? Gdzie ładuje się tzw. kod ?
Ogólnie na jakiej zasadzie to działa?

Podajesz adres bazy wraz z portem w takiej samej konwencji jak połączenie lokalne z bazą + podajesz login i hasło do bazy. Zauważ, że przy lokalnym połączeniu wpisujesz po prostu localhost, co byłoby zamienne (poprawcie mnie, jeżeli się mylę) z 127.0.0.1:8080/nazwa-bazy. Tak samo jedziesz z bazą zewnętrzną podając adres ip/nazwę domenową i ścieżkę do bazy, która Cię interesuje. W innych parach propertiesów podajesz login i hasło, które Cię uwierzytelnią, lub też nie.

Pozostało 580 znaków

2019-08-25 21:33

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 37 minut temu

0

Hosting do bazy danych nie musi być taki sam co hosting apki javowej. Musisz po prostu podać adres tej bazy w swoim kodzie (propertisy).

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0