Czy w Controller mogę wstrzykiwać repository i serivices?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-09 18:17
0

Czy w controller mogę wstrzyknąć repository jak używam również seervices ? Np. dla takiej metody z JpaRepository jak save() ? A nie używam jej w service? Czy powinnienem stworzyć w service metode np add która będzie implementowała save a pozniej to tej metody odwołać sie w controller ?

edytowany 1x, ostatnio: Lucekzz, 2019-08-09 18:19

Pozostało 580 znaków

2019-08-09 18:34
2

Z załozenia powinno się raczej unikać implementowania logiki w warstwie kontrolerów.

zgadzam się z przedmówcą, odziedziczyłem ostatnio projekt, gdzie warstwy się mieszają, w kontrolerach jest repozytorium, klasy util, które nie są klasami util, tylko serwisami.. No i zespól początkujących, którzy nie rozumieją czemu należy to oddzielić np. fasadą. Na szczęście chcą się uczyć. - Black007 2019-08-10 13:57

Pozostało 580 znaków

2019-08-09 18:38
2

Możesz, nikt Ci tego nie zabroni. Jest to dosyć często stosowana praktyka, moim zdaniem błędna. Osobiście jestem zwolennikiem "głupich" kontrolerów i oddelegowywania logiki biznesowej do warstwy... logiki biznesowej.


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.

Pozostało 580 znaków

2019-08-09 18:46
1

Jeśli nie ma tam żadnej logiki i to ma być tylko "przelotka" to bez sensu robić serwis i metodę w serwisie tylko żeby zrobić taką delegacje. Ale w takim razie po co w ogóle ci takie coś? CRUD? Mógłbyś równie dobrze wcisnąć tam Sping-Data-Rest i w ogóle nie pisać żadnego kodu :D


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
Najlepiej jeszcze z deleteAll() wystawionym po Rescie -_^ - Charles_Ray 2019-08-09 20:58

Pozostało 580 znaków

2019-08-09 21:02
3

Pomyśl w kategoriach CQRS. Masz logikę - powinna być z dala od kontrolera, nie masz logiki (np. prosty odczyt, readmodel) - serwis jest niepotrzebny. Może być ciężko na code review przekonać „seniorów”, niektórym się to w głowie nie mieści :D

Pozostało 580 znaków

2019-10-09 14:48
0

Służę z pomocą ;) Na swoim blogu opisałem metody wstrzykiwania zależności w Springu - https://javaleader.pl/2019/08[...]kiwania-zaleznosci-w-springu/

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0