TRANSFER Bank

0
public void transfer(Fill to, Fill from,int ammount) {
	to.fillTank(amount);
	from.out(amount);
	
	//from.out(amount);
	//to.fillTank(amount);
	
	
}
public int getBalance() {
	return balance; 
}

public static void main(String[] args) {

	Fill Majk=new Fill(200);
Fill Basia=new Fill(150);



Majk.out(50);
System.out.println("To : " + Majk.getBalance());
Basia.transfer(Majk,Basia, 150);

System.out.println("To : " + Basia.getBalance());

Problem jest taki że metoda transfer nic nie zmienia rozumiem ze mam cos nadpisac czy zrobic z tego interface ?

0

Prawdopodobnie "nie działa" ci, bo w parametr Fill to dajesz Majka, a nie Basei. Po co tutaj interfejs skoro parametry jak i Majk, Basia sa tego samego typu?

0
discoStar napisał(a):

Prawdopodobnie "nie działa" ci, bo w parametr Fill to dajesz Majka, a nie Basei. Po co tutaj interfejs skoro parametry jak i Majk, Basia sa tego samego typu?

ja myśle że problem jest z wywołaniem metody transfer jak dam basia to nic nie zmienia

0

Tamto pomyliłem, bo Basia robi przelew. Nie mam kryształowej kuli i nie wiem czy w metodzie transfer czy fillTank,.out dodajesz czy odejmujesz balans.

0
discoStar napisał(a):

Tamto pomyliłem, bo Basia robi przelew. Nie mam kryształowej kuli i nie wiem czy w metodzie transfer czy fillTank,.out dodajesz czy odejmujesz balans.

filltank dodaje w out odejmujer problem jest z wywolaniem rtej metody chyba

jest dokladnie tak jak tutaj =ale nie dziala

@Override
public void deposit(int amount) {
if(amount < 0) {
throw new IllegalArgumentException("Nie mozna przelac ujemnej kwoty!");
} else
balance += amount;
}

@Override
public void withdraw(int amount) {
    if(amount > balance) {
        throw new IllegalArgumentException("To nie jest karta kredytowa!! "
                + "Nie mozna wyciagnac wiecej niz masz!");
    } else
        balance -= amount;
}

@Override
public void transfer(BankAccount from, BankAccount to, int amount) {    
    from.withdraw(amount);
    to.deposit(amount);
    bankFee++;
    from.withdraw(1);
}
0
public void transfer(Fill to, Fill from,int ammount) {
  to.fillTank(amount);
  from.out(amount);

  //from.out(amount);
  //to.fillTank(amount);
}

Rozumiem, że tak wygląda metoda transfer?
Zadeklarowany parametr ammount jest nieużywany. Myślę, że każde pierwsze lepsze IDE powinno Ci to podpowiedzieć.

Jeśli zrobiłeś tylko literówkę w kopiowaniu metody tutaj, to by sugerowało, że metody fillTank i out nic nie robią lub robią coś dziwnego.

0
catom napisał(a):
public void transfer(Fill to, Fill from,int ammount) {
  to.fillTank(amount);
  from.out(amount);

  //from.out(amount);
  //to.fillTank(amount);
}

Rozumiem, że tak wygląda metoda transfer?
Zadeklarowany parametr ammount jest nieużywany. Myślę, że każde pierwsze lepsze IDE powinno Ci to podpowiedzieć.

Jeśli zrobiłeś tylko literówkę w kopiowaniu metody tutaj, to by sugerowało, że metody fillTank i out nic nie robią lub robią coś dziwnego.

literówka - nie wie mczemu ide nie podpowiedziało

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1