Value of local variable is not used =HELP

0

Mam taki oto kod

package s;

public class Fill {

	private  int balance;
    
    private int amount;
   
    public Fill(int balance) {
    	balance=this.balance;
    	
    }

    public void fillTank(int amount) {
        int balance = this.balance + amount;
       
    }
public void out(int amount) {
int balance = this.balance - amount;
    }
public void setBalance(int balance) {
	balance=this.balance;
}

public void transfer(Fill to, Fill from,int ammount) {
	from.out(amount);
	to.fillTank(amount);
	
	
}
public int getBalance() {
	return balance; 
}

public static void main(String[] args) {

	Fill Majk=new Fill(200);



Majk.fillTank(100);
//Majk.fillTank(200);
System.out.println("To : " + Majk.getBalance());
//Majk.transfer(Basia, Majk, 150);
//Majk.getBalance();
}
}

Pytanie dlaczego zmiennej balance mi tutaj nie widzi ?

1

Cały ten kod nie ma sensu o_O

  1. balance=this.balance; raczej chciałeś odwrotnie, przypisać wartość parametru konstruktora do pola obiektu
  2. int balance = this.balance + amount; właśnie zrobiłeś NOWĄ ZMIENNĄ o tej nazwie, a raczej chciałeś zrobić this.balance += amount;
  3. int balance = this.balance - amount; jw
  4. balance=this.balance; jak w konstruktorze w setterze też źle to robisz. Co ciekawe IDE samo umie generować konstruktory i gettery/settery i robi to poprawnie...

Bardziej ogólnie: problem polega na tym, że nie rozumiesz kodu który piszesz. Wrzucasz jakieś losowe słowa kluczowe bez zrozumienia jaki jest ich cel.

0
Shalom napisał(a):

Cały ten kod nie ma sensu o_O

  1. balance=this.balance; raczej chciałeś odwrotnie, przypisać wartość parametru konstruktora do pola obiektu
  2. int balance = this.balance + amount; właśnie zrobiłeś NOWĄ ZMIENNĄ o tej nazwie, a raczej chciałeś zrobić this.balance += amount;
  3. int balance = this.balance - amount; jw
  4. balance=this.balance; jak w konstruktorze w setterze też źle to robisz. Co ciekawe IDE samo umie generować konstruktory i gettery/settery i robi to poprawnie...

Bardziej ogólnie: problem polega na tym, że nie rozumiesz kodu który piszesz. Wrzucasz jakieś losowe słowa kluczowe bez zrozumienia jaki jest ich cel.

Dzięki, no tak robiłem sobie na prędce i nawet myślałem że to jeden ch...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1