Java 8 problem z połączeniem się z bazą danych MSSQL

0

Cześć!

Zaczynam pisać aplikację w javie i na samym początku mam już problem :)
Otóż mam problem z połączeniem się z bazą danych poprzez interfejs JDBC.

Używam :
IDE : IntelliJ IDEA 2019.1.2 CE
JRE : 1.8.0_191
JDK : 1.8.0_191
Budowa projektu : Maven
Baza : SQL Server 2017 Expres

Error przy próbie kompilacji :** java.lang.ClassNotFoundException: microsoft.sqlsever.jdbc.SQLServerDriver**

Plik POM :

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0"
         xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
         xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 http://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
    <modelVersion>4.0.0</modelVersion>
    <groupId>pl.com.reliosss</groupId>
    <artifactId>PC-Admin-Tool</artifactId>
    <version>1.0-SNAPSHOT</version>

    <!-- https://mvnrepository.com/artifact/org.hibernate/hibernate-core -->
    <dependencies>
        <dependency>
            <groupId>org.hibernate</groupId>
            <artifactId>hibernate-core</artifactId>
            <version>5.2.2.Final</version>
        </dependency>

        <!-- https://mvnrepository.com/artifact/com.microsoft.sqlserver/mssql-jdbc -->
        <dependency>
            <groupId>com.microsoft.sqlserver</groupId>
            <artifactId>mssql-jdbc</artifactId>
            <version>7.2.2.jre8</version>
        </dependency>
    </dependencies>
    
</project>

Kod javy :

import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;

public class TestJdbc {
    public static void main(String[] args){
        String userName = "AppTest";
        String password = "AppTest";

        String url = "jdbc:sqlserver://DESKTOP-N8EQP86\\SQLEXPRESS;databaseName=Ladro";

        try{
            System.out.println("Connecting to DB : " + url);
            Class.forName("microsoft.sqlsever.jdbc.SQLServerDriver");
            Connection conn = DriverManager.getConnection(url, userName, password);
        }catch(Exception e){
            e.printStackTrace();
        }

    }
}


Próbowałem ręcznie pobierać plik jar (różne wersje) i dołączać do projektu Project Settings -> Modules -> Dependencies -> Add jar, lecz niestety nie pomogło.

screenshot-20190609190246.png

Mógłby prosić o jakąś wskazówkę jak połączyć się z bazą?

0

A masz taką klasę microsoft.sqlsever.jdbc.SQLServerDriver w tym jarze? Zobacz co w nim siedzi. Może się zmieniła nazwa tej klasy albo pakiet pomiędzy różnymi wersjami i w tym jarze którego masz nazywa się już inaczej. ctrl+shift+n i wpisz nazwę tej klasy albo rozwiń po prawej w drzewku tego jara i popatrz.

Ewentualnie jak zawsze: link na githuba plox.

0
Reliosss napisał(a):

Cześć!

Error przy próbie kompilacji :** java.lang.ClassNotFoundException: microsoft.sqlsever.jdbc.SQLServerDriver**

Mam wątpliwości czy to błąd KOMPILACJI

Shalom napisał(a):

A masz taką klasę microsoft.sqlsever.jdbc.SQLServerDriver w tym jarze? Zobacz co w nim siedzi. Może się zmieniła nazwa tej klasy albo pakiet pomiędzy różnymi wersjami i w tym jarze którego masz nazywa się już inaczej. ctrl+shift+n i wpisz nazwę tej klasy albo rozwiń po prawej w drzewku tego jara i popatrz.

Wersje drivera JDBC są w pełni stabilne (niezmienne) co do API

0
Class.forName("microsoft.sqlsever.jdbc.SQLServerDriver");

Popraw to na coś takiego:

Class.forName("com.microsoft.jdbc.sqlserver.SQLServerDriver");

Jak to nie pomoże, to zajrzyj tutaj: https://stackoverflow.com/questions/15241960/com-microsoft-sqlserver-jdbc-sqlserverdriver-not-found-error

0

Rzeczywiście po przeglądnięciu tego jara zauważyłem że mam błędną klasę.
Dodatkowo nie miałem skonfigurowanego SQL Servera.

Wystarczyło tylko odpalić usługi i TCP/IP zmienić na enable.

-Odpalenie Usług :
screenshot-20190609221613.png
screenshot-20190609221639.png

  • Konfiguracja TCP/IP
    screenshot-20190609221939.png
    screenshot-20190609222608.png

Dzięki za pomoc! :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1