sprawdzenie elementów w liscie

0

Witam jak sprawdzic czy np. w liscie znaków dany element wystepuje np 10 razy

2

To ma być lista czy tablica? Możesz zliczyć ilość wystąpień elementu w liście używając:

int occurrences = Collections.frequency(lista, "element");

Jeśli to tablica i chcesz przykładowo zliczyć ile razy występuje dana litera, możesz zrobić coś takiego:

   String text;
        char chars[] = text.toCharArray();
        for (int i = 0; i < chars.length; i++) {
            if (chars[i] == 'X')
            {
                count++;
            }
        }
0

A w jaki sposób Zamienić np zbiór Stringów na listę znaków które sie składaja na kazdy String ze zbioru tak aby litery się powtarzały. Gdyż niemoge zastosować powyzszej metody do zadania.

1
Jankowi napisał(a):

A w jaki sposób Zamienić np zbiór Stringów na listę znaków które sie składaja na kazdy String ze zbioru tak aby litery się powtarzały. Gdyż niemoge zastosować powyzszej metody do zadania.

        List<Character> chars = Stream.of("ala", "ma", "kota")
            .flatMapToInt(String::chars)
            .boxed()
            .map(it -> (char) it.intValue())
            .collect(Collectors.toList());
0

dzieki wam za pomoc ;)

0
mfabjanski napisał(a):

To ma być lista czy tablica? Możesz zliczyć ilość wystąpień elementu w liście używając:

int occurrences = Collections.frequency(lista, "element");

ale chodziło mi aby wpisać np 10 iżeby wyswietliło wszystkie litery któr wystepuja 10 razy

1

Kolega rozbija jedno zadanie na kilka postów.

Kolekcja Map,String

Mamy zrobić za Ciebie całość?
Dostałeś wskazówkę to odpowiadasz "nieee, to nie tak, nie działa mi, zróbcie mi lepiej".

Nie tędy droga.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1