Błąd przy tworzeniu interfejsu - początkujący/nauka

0

Witam, od niedawna uczę się programowania w języku java. Korzystam z różnych książek, darmowych kursów oraz z wiadomości wyczytanych w internecie. Natrafiłem na pewien problem otóż przy tworzenie prostego/ przykładowego interfejsu wywala mi błąd. Nie wiem dlaczego. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

1

Po 1, wklejaj zawsze kod/komunikat z błędem. (Najedź sobie na to czerwone i zobacz co pokazuje)
Po 2, raczej też zawsze wklejaj kod żeby ktoś mógł sobie łatwo skopiować.
Po 3, prawdopodobnie brakuje ci "}" który zakończy klase. Więcej z tego screena cięzko powiedzieć, ale jak najedziesz na czerwony znacznik to pewnie to samo ci powie.

0

Po 4, zainstaluj sobie IntelliJ Community :)

0

Kompilator Eclipse (a tak mi się wzrokowo kojarzy) podkreśla override interface gdy ma ustawioną niską wersję Javy np 6. @Override dla interface stało się legalne chyba z v 7. albo 8.

Nadaję się na wróżkę?

0

Dziękuję za odpowiedzi. Powoli nauczę się pisać tutaj posty a to był mój pierwszy. Tak środowisko Eclipse.

package interfaceTest;

public class Point implements Moveable2D {

	private double x;
	private double y;
	
	public Point (double x, double y){
		
		this.x = x;
		this.y = y;
	}
	
	@Override
	public void move(double x, double y) {
		
		this.x +=x;
		this.y +=y;
		
	}
	
	

}

Po najechaniu na znacznik błędu instrukcja jak w załączniku.

Na komputerze mam zainstalowaną wersję 8 Javy, czy mam coś jeszcze zmienić w Eclipse, aby z tej wersji środowisko korzystało?

0
profirme2016 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedzi. Powoli nauczę się pisać tutaj posty a to był mój pierwszy. Tak środowisko Eclipse.

Po najechaniu na znacznik błędu instrukcja jak w załączniku.

Przeklikaj w opcjach projektu (zakładka Java /albo Java Runtime ) wersję. Eclipse zaczyna project z dość konserwatywnymi opcjami (przy okazji odp na komentarze kolegów)

0

Czy ma to może związek z tymi ustawieniami z załącznika? Mam tutaj do wyboru wersje 1.3 1.4 1.5 1.6.

Może rzeczywiście powinienem zainstalować sobie tak jak kolego radzi środowisko IntelliJ Community jednak z tego co widzę jest ono komercyjne płatne a ja nie chcę za bardzo płacić ponieważ póki co Javy chcę uczyć się dla samej satysfakcji - pisanie kiedyś w Pascalu dawało mi wiele radości:)

0

Window -> preferences -> java -> installed JREs skonfiguruj tu tak aby widziało jdk 1.8

0

Wygląda na to że 1.6 to maks. Z czego to może wynikać?

0

Jak to maks? Przecież wyżej napisałeś, że masz zainstalowaną 1.8. WIęc przeczytaj mój post wyżej i ją tam dodaj.

Add...
JRE home - tutaj folder gdzie masz zainstalowane jdk.

0

Dodałem to jdk (załącznik1 i 2) jednak nadal do wyboru mam wersję maks 1.6 załącznik3

0
profirme2016 napisał(a):

Dodałem to jdk (załącznik1 i 2) jednak nadal do wyboru mam wersję maks 1.6 załącznik3

Tak restartowałem nawet kompa

Z załączniku wiersz poleceń

Po tych wszystkich operacjach nadal nie mam w opcjach możliwości ustawienia wersji na 1.8 jednak wygląda na to, że błąd zniknął - sprawdzę tworząc jakiś wykonalny kod. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Jeszcze odpowiedź co mam w tym build patch - załącznik2

2

z tego co widzę jest ono komercyjne płatne

To źle widzisz. Nie żartujmy sobie, odstaw tego eclipsa do muzem z którego go ukradłeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1