Null Pointer Exeption

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-06 20:53
0

Mam 1 klasę i w niej metodę, w której tworzę tablicę metoda jest publiczna i rozmiar tej tablicy przekazuję po utworzeniu obiektu tej klasy i nie wiem dlaczego dostaję null pointer, bo tak jakby tablica miała długość 0 a nie tą podaną przeze mnie

private static int V;
    private int[] colorTab;

    public Bipartite(int v) {
        Bipartite.V = v;
        colorTab = new int[V];

dalej w kodzie

Bipartite b = new Bipartite(edge);
Wrzuć cały kod tej klasy + stack trace z nullpointerem. - kixe52 2019-05-06 21:02

Pozostało 580 znaków

2019-05-07 08:31
0

Ok, rozumiem ale zmiana warunku na i == -1 też nic nie pomogła

bo przy i==0 kończy się pętla... - Delor 2019-05-07 08:33
Chwila. Zamiana którego warunku? - Delor 2019-05-07 08:35
Jakoś chyba nie myślę logicznie ale nie mam pojęcia jak zrobić tą pętlę właściwie - Mattii4211 2019-05-07 08:35
for (int i = start; i == -1; i--) - Mattii4211 2019-05-07 08:36

Pozostało 580 znaków

2019-05-07 08:41
0

Po wykonaniu pętli masz wszystkie elementy przesunięte więc wtedy możesz wstawić nowy. Pamiętaj o uaktualnieniu wartości start.

edytowany 1x, ostatnio: Delor, 2019-05-07 08:45

Pozostało 580 znaków

2019-05-07 11:48
0

Oczywiście, pętla wygląda tak i działa jak powinna:

public void addFirst(int v) {
        for (int i = start; i > -1; i--) {
            tab[i + 1] = tab[i];
        }
        s++; // s to rozmiar listy (aktualna ilość elementów)
        tab[0] = v;
        start++;
    }

Ale mam jeszcze pytanie o nazywanie klas. Rozumiem, że nie powinno się tego robić, bo jak ktoś użyje np List z java.lang to będzie wtedy problem. Czy o to chodzi?

edytowany 1x, ostatnio: Mattii4211, 2019-05-07 11:51
Spróbuj w swoim pliku, w którym masz własną implementację Listy, zaimportować java.util.List :) - kixe52 2019-05-07 12:41
Na bank wyskoczy błąd xd ale to łatwe do przewidzenia - Mattii4211 2019-05-07 12:51

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0