Twierdzenie Pitagorasa BigDecimal

0

Witam, dopiero zaczynam naukę Javy, jestem na etapie funkcji BigInteger i BigDecimal
Chciałbym stworzyć twierdzenie pitagorasa przez te właśnie funkcje, proszę o konkretne podpowiedzi bądź jak to ma wyglądać.

Doszedłem do czegoś takiego

import java.math.*;

public class Kamil {
public static void main(String[] args){
BigDecimal a=new BigDecimal ("5.5");
BigDecimal b=new BigDecimal ("4.22");

   System.out.println("c=" + a.multiply(a).add(b.multiply(b));

Z góry dzięki

0

No to może zacznij od teg że dowiesz się jak wygląda twierdzenie Pitagorasa.

0
szweszwe napisał(a):

No to może zacznij od teg że dowiesz się jak wygląda twierdzenie Pitagorasa.

Wiem jak wygląda. Nie wiem tylko jak dalej wyciągnąć pierwiastek z C

Używając "double" wszystko pięknie wychodzi, ale z kilkoma liczbami po przecinku, chcę użyć BigDecimal w celu wyższej dokładności.

0

Poprawiłem i doszedłem do czegoś takiego

   import java.math.BigDecimal;

   public class Kamil {
       public static void main(String[] args){
           BigDecimal a=new BigDecimal ("5.5");
           BigDecimal b=new BigDecimal ("4.22");

           System.out.println("c^2=" + a.multiply(a).add(b.multiply(b)));

Wirtualna maszyna wypluwa wynik prawidłowy, teraz kwestia w jaki sposób wyciągnąć pierwiastek z c?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1