Jak pobrać API

0

Jak pobrać baze danych np https://www.themoviedb.org/
Nie wiem jak się do tego zabrać a np chciałbym pobierać sobie wszystkie nadchodzące premiery i móc je umieścić w swojej aplikacji

0
  1. API się nie pobiera
  2. polecam dokumentację: https://developers.themoviedb.org/3/getting-started/introduction
0

Poczytaj czym jest API i jak z niego korzystać. Potem dokumentacja danego serwisu. Nie pobierzesz bazy danych, a jedynie zasoby wystawione przez API.

0
Neqero napisał(a):

Poczytaj czym jest API i jak z niego korzystać. Potem dokumentacja danego serwisu. Nie pobierzesz bazy danych, a jedynie zasoby wystawione przez API.

no ok ale za pomocą czego mam pobrać te zasoby ?

0

Zapewne jest to wystawione jako coś RESTopodobnego, więc klient http będzie jak znalazł

0

Zapoznaj się z protokołem HTTP

4

Trzeba zadzwonić do Dżejsona

0
AnyKtokolwiek napisał(a):

Trzeba zadzwonić do Dżejsona

DObra wziąłem taki fragment kodu

ublic void createCountries() {
JSONParser parser = new JSONParser();
String url = "https://apifootball.com/api/?action=get_countries&APIkey="
+ apiRepository.findOne((long) 1).getKeyCode();
try {
URL getDataFrom = new URL(url);
URLConnection urlConn = getDataFrom.openConnection();
BufferedReader in = new BufferedReader(new InputStreamReader(urlConn.getInputStream()));
String inputLine;

I jak chce pobrać jakiś zasób np liste czegoś tam to chodzi mi oto czy ja np moge sobie to zapisać w mojej bazie
2 A jeżeli nie chce to mogę pobierać sobie automatycznie z jakiegos api ?

0
  1. Do wywołania API REST polecam wykorzystać przynajmniej JDK HttpClient (wprowadzony w Java 9) - JDK HTTP Client. Ja osobiście lubię Retrofit, ale to kwestia preferencji i dla Twojego przypadku, najparwdopodobniej standardowy HttpClient wystarczy.

I jak chce pobrać jakiś zasób np liste czegoś tam to chodzi mi oto czy ja np moge sobie to zapisać w mojej bazie

  1. Jeśli już pobierzesz sobie jakieś dane, to możesz z nimi zrobić w zasadzie co chcesz - zapisać do swojej bazy, wysłać do innego systemu, wydrukować itd. W tym kontekście, te dane (dopóki nie dochodzą do tego jakieś kwestie prawne), możesz przetwarzać w taki sam sposób, jak dane, które sam wygenerujesz.

A jeżeli nie chce to mogę pobierać sobie automatycznie z jakiegos api ?

  1. Takie dane pobierasz właśnie, korzystając z API, wywołując np. żądanie GET HTTP dla podanego przez Ciebie przykładu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1