Użycie parseInt

0

Spotkałem się z takim poleceniem:

Napisz metodę (columnNumber), która zamienia dany jej (jednoliterowy) symbol kolumny arkusza kalkulacyjnego na numer tej kolumny. To zadanie można zrobić na wiele sposobów. Znajdź taki sposób, w którym użyjesz metody parseInt z klasy Integer.

Jak jest wyżej napisane, jest wiele sposobów na rozwiązanie tego zadania. Jeżeli ktoś może i chce, prosiłbym o zaprezentowanie mi możliwych rozwiązań.

0

@UltimateRaven: zadanko z uczelni? Co do tej pory wymyśliłeś?
PS
Ty studiujesz informatykę?

1

Jak na razie nie studiuję, a udało mi się napisać tyle:

public class Excel {
    int columnNumber(String znak){
        return Integer.parseInt(znak, 16) - 9;
    }
}
1

Dobrze kombinujesz ale lepiej będzie wziąć kod ASCII zamiast pasować systemy liczbowe.

0
TomRiddle napisał(a):

Dobrze kombinujesz ale lepiej będzie wziąć kod ASCII zamiast pasować systemy liczbowe.

Możesz pokazać jak to widzisz w postaci kodu?

1
UltimateRaven napisał(a):
TomRiddle napisał(a):

Dobrze kombinujesz ale lepiej będzie wziąć kod ASCII zamiast pasować systemy liczbowe.

Możesz pokazać jak to widzisz w postaci kodu?

String word = "Alfabet";
int asciiCode = word.charAt(0); // 65
0
TomRiddle napisał(a):
UltimateRaven napisał(a):
TomRiddle napisał(a):

Dobrze kombinujesz ale lepiej będzie wziąć kod ASCII zamiast pasować systemy liczbowe.

Możesz pokazać jak to widzisz w postaci kodu?

String word = "Alfabet";
int asciiCode = word.charAt(0); // 65

wielkie dzięki :),
a masz może inny pomysł na użycie parseInt niż ten który pokazałem na górze?

0
UltimateRaven napisał(a):

a masz może inny pomysł na użycie parseInt niż ten który pokazałem na górze?

Integer.parseInt() służy do tego żeby zamieć reprezentację tekstową jakiejś liczby (w dowolnym systemie liczbowym) na int. Chyba tylko do tego można jej użyć? :D Ewentualnie do walidacji czy coś jest/nie jest liczbą.

0
TomRiddle napisał(a):
UltimateRaven napisał(a):

a masz może inny pomysł na użycie parseInt niż ten który pokazałem na górze?

Integer.parseInt() służy do tego żeby zamieć reprezentację tekstową jakiejś liczby (w dowolnym systemie liczbowym) na int. Chyba tylko do tego można jej użyć? :D Ewentualnie do walidacji czy coś jest/nie jest liczbą.

źle sformułowałem pytanie, ale to już bez znaczenia :P

wielkie dzięki za pomoc :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1