Baza punktów POI

0

Cześć, mam pytanie ponieważ nie wiem jak do tego się zabrać. Robie aplikację która korzysta z map Google. I teraz :

  1. Chciałbym mieć oznaczone tylko na niej apteki oraz stacje benzynowe z podstawowymi informacjami (nazwa, adres, itp). Czy jest jakaś baza z której mogę to pobrać albo wykorzystać z jakieś bazy google ?
  2. Chciałbym nadać customwy pin w zamian w standardowy, np logo stacji bezynowej. Czy jest to wykonalne ?
1

Czemu nie OpenStreetMap? Ewentualnie możesz z OSM spróbować wyciągnąć POI które cie interesują.

1

Patrzyłeś na to: https://developers.google.com/places/web-service/intro
Ja również robię apkę na androida wykorzystując xamarina i się zastanawiam, czy zamiast GM nie skorzystać z OSM tak jak wcześniej napisał Shalom.

3

Nie wiem czy opłaca się robić aplikacje na mapach Google ze względu na wysokie koszty licencji.
Anyway, jeśli chodzi o same POIe, to nie wiem jak można je wydobyć z Google (i czy jest to legalne), ale z OSM jest bardzo prosto - istnieją publiczne serwisy, gdzie możesz je wyciągać za pomocą Overpass API. Np.:

  1. Wchodzisz na https://overpass-turbo.eu/
  2. Odpalasz query:
node
  [amenity=fuel]
  ({{bbox}});
out;
  1. eksportujesz wynik do np. GeoJSON
    Możesz napisać query, które wyciągnie Ci wszystkie dane z bboxa, ale jak poczytasz trochę docsy Overpass API, to się dowiesz jak napisać query, które wyciągnie dane docięte np. do granic kraju/województwa itp.

Na pewno baza aptek OSM jest biedniejsza niż google, ale ze stacjami benzynowymi powinno być znośnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1