Wczytywanie danych z comboboxa

0

Mam dodane 2 comboboxy, które mają być od siebie zależne. ComboBox1 wczytuje z bazy listę przedmiotów, a ComboBox2 ma wczytywać listę studentów po numerze indeksu przypisanych do danego studenta. Nie mam pojęcia jak mam odwołać się do ComboBoxa1.

Wyświetla nazwe przedmiotu w comboboxie

private void chooseSubject() {
        String sqlSubjectName = "select nazwa from przedmioty";

        Connection myConn = null;
        try {
            myConn = ConnectionManager.getConnection();
            PreparedStatement ps = myConn.prepareStatement(sqlSubjectName);
            ResultSet rs = ps.executeQuery(sqlSubjectName);

            while (rs.next()) {
                if (!subjectList.contains(rs.getString("nazwa"))) {
                    subjectList.add(rs.getString("nazwa"));
                }
            }

            rs.close();
            ps.close();
            myConn.close();

        } catch (SQLException ex) {
            System.err.println("SQL ERR" + ex);
        }

        ComboBox1.setItems(subjectList);
    }

wyświetla wszystkich studentów w comboboxie2 niezależnie od przedmiotu

private void chooseStudent() {

        String sqlStudentName = "SELECT student.nr_indeksu FROM `przedmioty_studenci` Inner join student on przedmioty_studenci.id_studenta=student.id_studenta";

        Connection myConn = null;
        try {
            myConn = ConnectionManager.getConnection();
            PreparedStatement ps = myConn.prepareStatement(sqlStudentName);
            ResultSet rs = ps.executeQuery(sqlStudentName);

            while (rs.next()) {
                if (!studentList.contains(rs.getString("nr_indeksu"))) {
                    studentList.add(rs.getString("nr_indeksu"));
                }

            }

            rs.close();
            ps.close();
            myConn.close();

        } catch (SQLException ex) {
            System.err.println("SQL ERR" + ex);
        }

        ComboBox2.setItems(studentList);
    }

Inicjalizacja

  public void initialize(URL url, ResourceBundle rb) {
        chooseSubject();
        chooseStudent();
    }

0
961309dot napisał(a):

Nie mam pojęcia jak mam odwołać się do ComboBoxa1.

Combobox1.getValue()? https://docs.oracle.com/javafx/2/api/javafx/scene/control/ComboBoxBase.html#getValue()

         String sqlSubjectName = "select nazwa from przedmioty";

SELECT DISTINCT i nie nie musisz sprawdzać każdego elementu dodając do listy.

0
Delor napisał(a):
961309dot napisał(a):

Nie mam pojęcia jak mam odwołać się do ComboBoxa1.

Combobox1.getValue()? https://docs.oracle.com/javafx/2/api/javafx/scene/control/ComboBoxBase.html#getValue()

         String sqlSubjectName = "select nazwa from przedmioty";

SELECT DISTINCT i nie nie musisz sprawdzać każdego elementu dodając do listy.

próbowałam z getValue(), teoretycznie działa z ComboBox1.getSelectionModel().getSelectedItem() ale teoretycznie.. Błędu nie wyrzuca ale nie wyświetla, ale dane pobierać pobiera

0

Spróbuj:
.getEditor().getText()
jeżeli możesz wpisywać w comboBox'a.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1