Opinie o AmazonAWS (Spring)

0

Witam,
Czy ktoś używał może AmazonAWS do hostowania swojej apki napisanej w Springu, jak się sprawuje? Czy są może jakieś inne lepsze alternatywy na hosting Springowej apki ?

0

AWS jest bardzo szeroko stosowany jako hosting javowych aplikacji webowych. Głównie kojarzę, żeby był używany na produkcji, ale jak chcesz dla swoich potrzeb, to mają też roczną wersję za free, chociaż osobiście raz w życiu sobie deployowałem apkę na publiczny hosting i był to serwer Heroku.

1

Google Cloud Engine oferuje 300 dolarów na start.
Jeżeli uruchamiasz coś małego to skup się na usługach dockerowych. Każda chmura taką oferuje.

Chmury są dobre ponieważ ułatwiają automatyzację, tworzenie pipelineów CI/CD. Minusem niestety jest to, że nalezy wcześniej sporo przeczytać:

  • system ról i uprawnień
  • Docker + Kubernetes
  • Polecenia gcloud console / Cloud Formation / Terraform .
  • Często ograniczenia różnych usług. Np połączenie klastrów dockerowych może wymagać skomplikowanej konfiguracji.
  • Do wielu usług nie ma CRUDowych rozwiązań. Przykładowo DynamoDB nie jest wspierane przez SpringData. Trzeba pisać klasy ręcznie co według mnie daje Ci większą swobodę np. w adaptacji nowych wersji.
0

Chodzi mi po głowie certyfikacja z AWS. Nie tyle zależy mi na papierze (chociaż ponoć jest to jeden z cenionych na rynku pracy certyfikatow), co o cel do osiągnięcia. Chciałbym się nauczyć AWS, obecnie nie mam z nim nic wspólnego.
Pytanie do was, czy to możliwe, żeby w domowych warunkach, po godzinach, mając dzieci, nauczyć się AWS w takim stopniu by zdobyć certyfikat? Czy poziom jest zbyt wysoki by osiągnąć to średnim nakładem pracy bez doświadczenia komercyjnego?

0
Berylo napisał(a):

Chodzi mi po głowie certyfikacja z AWS. Nie tyle zależy mi na papierze (chociaż ponoć jest to jeden z cenionych na rynku pracy certyfikatow), co o cel do osiągnięcia. Chciałbym się nauczyć AWS, obecnie nie mam z nim nic wspólnego.
Pytanie do was, czy to możliwe, żeby w domowych warunkach, po godzinach, mając dzieci, nauczyć się AWS w takim stopniu by zdobyć certyfikat? Czy poziom jest zbyt wysoki by osiągnąć to średnim nakładem pracy bez doświadczenia komercyjnego?

Na udemy/coursera są kursy, po przerobieniu których, można dość prosto zdać ten cert - wnioskuję na przykładzie kilku znajomych.

0

@xLatency: @TurkucPodjadek No to mam dwie sprzeczne opinie :)

0

W sumie na Practitionera powinno się udać, ale to są podstawy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1