Problem z podłączeniem się do bazy danych

Odpowiedz Nowy wątek
2018-12-03 16:10
0

Witam,
to mój pierwszy post więc bądźcie wyrozumiali :D. Mianowicie mam postawiony serwer na loclahoście przez xamppa i starałem się dowiedzieć jak podłączyć się przez Javę do bazy dancyh w mySQL, ale znalazłem tylko poradniki w których niezbyt tłumaczone jest co się faktycznie robi. Po przepisaniu kodu program nie zadziałał, a wyskoczył mi taki błąd:
"Error: java.sql.SQLException: The server time zone value 'Ârodkowoeuropejski czas stan' is unrecognized or represents more than one time zone. You must configure either the server or JDBC driver (via the serverTimezone configuration property) to use a more specifc time zone value if you want to utilize time zone support."
Czy problem leży po stronie MySQL czy sknociłem coś w kodzie?

Source code

// Główna klasa main
public class main {

    public static void main(String[] args){

        DBConnector dbconnector = new DBConnector();

    }
}

// klasa DBConnector
import jdk.swing.interop.SwingInterOpUtils;

import java.sql.*;

public class DBConnector {

    private Connection connection;
    private Statement statement;
    private ResultSet resultset;

    public DBConnector()
    {
        try {

            Class.forName("com.mysql.cj.jdbc.Driver");

            connection = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://localhost:3306/quiz", "root", "");
            statement = connection.createStatement();

        }catch(Exception ex)
        {
            System.out.println("Error: " + ex);
        }
    }
}

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2018-12-03 16:21
0

Chyba coś z MYSQL/JDBC: https://stackoverflow.com/que[...]driver-5-1-33-time-zone-issue
Najlepiej przenieść się na normalną BD (PostgreSQL) :D


Nie pomagam przez PM. Pytania zadaje się na forum.

Pozostało 580 znaków

2018-12-03 16:30
eL
1

@scibi92: Właśnie też to chciałem podlinkować... Problem znany od dawna. Teoretycznie w nowszych wersjach connectora już go nie ma chociaż spotykałem się że nadal się wysypywało...
Natomiast dodanie do konfiguracji tego:
jdbc:mysql://localhost/db?useUnicode=true&useJDBCCompliantTimezoneShift=true&useLegacyDatetimeCode=false&serverTimezone=UTC
zawsze rozwiązywało problem :D
Aczkolwiek posłuchałbym przedmówcę i przesiadł się na Postgresa.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0