Aplikacja na zaliczenie w Java prośba o pomoc

0

Witam, jestem na studiach podyplomowych z Javy od 0 i na zaliczenie przedmiotu mam napisać aplikację która będzie:
Przygotować aplikację w języku Java używającą co najmniej trzy z następujących bibliotek/operacji
• graficzny interfejs użytkownika
• komunikacja sieciowa,
• operacje wejścia/wyjścia
• dostęp do baz danych
• operacje wielowątkowe
• operacje na XML
• inne (specjalizowane biblioteki, aplikacje Web, JavaWebStart, Hibernate itd…)

mam pewien plan na aplikację a mianowicie:
aplikacja do pobierania danych kontrahentów unijnych lub czynnych podatników VAT( do VAT jest api ministerstwa)
jestem junior .net developerem znam c# i SQL na poziomie Juniora.
w Javie piszemy w intellij i na razie tylko jakieś rozwiązania "consolowe" - mam pytanie dotyczące pisania takich aplikacji może ktoś posiada jakąś na której mógł bym się wzorować - skorzystać z gotowego kawałka kodu ? głównie chodzi mi o:

  • komunikację z webService
  • interfejs graficzny
  • zapis odczyt do bazy danych - najlepiej chyba użyć SQL
    będę bardzo wdzięczny za pomoc.
3

Przecież to wszystko masz w necie.
Jak masz Springa to użyj RestTemplate:
https://www.journaldev.com/17096/spring-resttemplate-example
Jeśli nie masz Springa to np. Apache Http client:
https://www.mkyong.com/java/apache-httpclient-examples/
http://www.vogella.com/tutorials/ApacheHttpClient/article.html

Do bazy danych skorzystaj z Hibernate:
https://examples.javacodegeeks.com/enterprise-java/hibernate/hibernate-annotations-example/
https://examples.javacodegeeks.com/enterprise-java/hibernate/hibernate-example-code-using-annotations/

Ewentualnie jak już bardzo chcesz to samo JDBC wystarczy:
http://www.vogella.com/tutorials/MySQLJava/article.html

Do GUI jeśli ma to być desktop to wrzuć sobie Swinga:
https://examples.javacodegeeks.com/desktop-java/swing/java-swing-tutorial-beginners/

I wszystko powinno śmigać. 3 minuty googlowałem i to jeszcze nie wrzucałem Ci pierwszych lepszych linków tylko patrzyłem czy w miare sensownie jest to opisane. Teraz po prostu trochę pomyśl i przerób to na swoje kody. Jeśli piszesz już coś w C# to sobie poradzisz.

0
Madaoo napisał(a):

GUI pod system, to może JavaFX: https://www.tutorialspoint.com/javafx/
Pobieranie z internetu dane, jeżeli to json: http://carlofontanos.com/java-parsing-json-data-from-a-url/
Baza danych to może sqllite: https://javastart.pl/baza-wiedzy/darmowy-kurs-java/zaawansowane-programowanie/bazy-danych-sqlite-w-javie
Konfiguracja aplikacji w XMLu: https://www.mkyong.com/java/how-to-read-xml-file-in-java-dom-parser/
Wielowątkowość: https://winterbe.com/posts/2015/04/07/java8-concurrency-tutorial-thread-executor-examples/

Jak aplikacja webowa to patrz post wyżej :P

Dzięki wybrałem Twoją podpowiedz, jak na razie mam zapis do sqlLite - GUI tylko nie wiem jak ugryść WSDL - chodzi o komunikację z:
https://www.finanse.mf.gov.pl/c/document_library/get_file?uuid=fba25e1b-68dc-4f59-8193-323046002134&groupId=766655

https://sprawdz-status-vat.mf.gov.pl/
SOAP - może ktoś pomoże lub posiada jakiś przykład ?

dodam że działam w IntelliJ IDEA

0

- super tutorial do JavaFx po Polsku. Pokrywa wiele zagadnień JavaFx - niedawno go przerobiłem. Nie wiem czy masz czas na całość bo trochę to zajmuje. Puść sobie z prędkością 1.5 bo gość wolno gada i po samym obejrzeniu będziesz wiedział jak zrobić swoją appkę. Od odcinka 32 gość robi step by step tutorial na zrobienie prostej aplikacji do biblioteki. W tym całym tutorialu masz przy okazji w pakiecie obsługę bazy danych H2 i ORMLite więc załatwiasz dwa punkty.

Szczerze mówiąc to polecam od tego zacząć i potem jak będziesz miał szkielet (puste buttony) to sobie popodpinasz jakiegoś RESTa czy SOAPa i inne bajery.

0
Berylo napisał(a):

- super tutorial do JavaFx po Polsku. Pokrywa wiele zagadnień JavaFx - niedawno go przerobiłem. Nie wiem czy masz czas na całość bo trochę to zajmuje. Puść sobie z prędkością 1.5 bo gość wolno gada i po samym obejrzeniu będziesz wiedział jak zrobić swoją appkę. Od odcinka 32 gość robi step by step tutorial na zrobienie prostej aplikacji do biblioteki. W tym całym tutorialu masz przy okazji w pakiecie obsługę bazy danych H2 i ORMLite więc załatwiasz dwa punkty.

Szczerze mówiąc to polecam od tego zacząć i potem jak będziesz miał szkielet (puste buttony) to sobie popodpinasz jakiegoś RESTa czy SOAPa i inne bajery.

Dzięki - przejrzałem na szybko i jest to fajny kurs jednak nie mam na to czasu.
potrzebuję przykład do pobierania danych z webService SOAP oraz
nie wiem jak wyświetlać dane w Jpanel.

już mam podstawowe GUI oraz Obsługę SqlLite - brakuje mi tego SOAP - czyli pobierania z ws oraz nie mogę sobie poradzić w wyświetlaniem rekordów w Jtable....

0

Czy GUI nie może byc apką webową? Wincyj tutoriali i spora szansa, że wystarczy jeden żeby spełnić trzy warunki

0

Jeśli ta aplikacja będzie pobierać dane z zewnątrz to możesz wykorzystać wielowątkowość, a jesli robisz GUI w Swngu czy JavaFX tto nawet powinieneś :P

0

ale ja chcę prostą aplikację - w sumie to jak pisałem GUI mam z Intellij tylko nie umiem wyświetlić danych w jTable, bazę danych też mam SqlLite.
nie umiem jeszcze komunikować się z SOAP : https://sprawdz-status-vat.mf.gov.pl/
czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu moich problemów?

0

A tak w ogóle po Ci baza danych jak odpytujesz zewnętrzne API?

0

po to:
1 - obecnie web serwis daje możliwość sprawdzenia kontrahenta tylko na dzień dzisiejszy, aby mieć 100 % pewności że danego dnia był sprawdzany zapisuję sobie te informacje.
2 - potrzebne jest to na zaliczenie.

Ludzie czy nie możecie mi po prostu pomóc zamiast wypytywać o nieistotne sprawy ? proszę o konkretną pomoc...

z listą sobie poradziłem zostało jeszcze pobieranie danych z SOAP po ssl-u.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1