Aplikacja na zaliczenie w Java prośba o pomoc

Odpowiedz Nowy wątek
2018-11-21 07:46
0

Witam, jestem na studiach podyplomowych z Javy od 0 i na zaliczenie przedmiotu mam napisać aplikację która będzie:
Przygotować aplikację w języku Java używającą co najmniej trzy z następujących bibliotek/operacji
• graficzny interfejs użytkownika
• komunikacja sieciowa,
• operacje wejścia/wyjścia
• dostęp do baz danych
• operacje wielowątkowe
• operacje na XML
• inne (specjalizowane biblioteki, aplikacje Web, JavaWebStart, Hibernate itd…)

mam pewien plan na aplikację a mianowicie:
aplikacja do pobierania danych kontrahentów unijnych lub czynnych podatników VAT( do VAT jest api ministerstwa)
jestem junior .net developerem znam c# i SQL na poziomie Juniora.
w Javie piszemy w intellij i na razie tylko jakieś rozwiązania "consolowe" - mam pytanie dotyczące pisania takich aplikacji może ktoś posiada jakąś na której mógł bym się wzorować - skorzystać z gotowego kawałka kodu ? głównie chodzi mi o:

  • komunikację z webService
  • interfejs graficzny
  • zapis odczyt do bazy danych - najlepiej chyba użyć SQL
    będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozostało 580 znaków

2018-11-21 08:10
eL
3

Przecież to wszystko masz w necie.
Jak masz Springa to użyj RestTemplate:
https://www.journaldev.com/17096/spring-resttemplate-example
Jeśli nie masz Springa to np. Apache Http client:
https://www.mkyong.com/java/apache-httpclient-examples/
http://www.vogella.com/tutorials/ApacheHttpClient/article.html

Do bazy danych skorzystaj z Hibernate:
https://examples.javacodegeek[...]ibernate-annotations-example/
https://examples.javacodegeek[...]ample-code-using-annotations/

Ewentualnie jak już bardzo chcesz to samo JDBC wystarczy:
http://www.vogella.com/tutorials/MySQLJava/article.html

Do GUI jeśli ma to być desktop to wrzuć sobie Swinga:
https://examples.javacodegeek[...]ava-swing-tutorial-beginners/

I wszystko powinno śmigać. 3 minuty googlowałem i to jeszcze nie wrzucałem Ci pierwszych lepszych linków tylko patrzyłem czy w miare sensownie jest to opisane. Teraz po prostu trochę pomyśl i przerób to na swoje kody. Jeśli piszesz już coś w C# to sobie poradzisz.

edytowany 1x, ostatnio: eL, 2018-11-21 08:11

Pozostało 580 znaków

2018-11-21 08:49
1

GUI pod system, to może JavaFX: https://www.tutorialspoint.com/javafx/
Pobieranie z internetu dane, jeżeli to json: http://carlofontanos.com/java-parsing-json-data-from-a-url/
Baza danych to może sqllite: https://javastart.pl/baza-wie[...]ie/bazy-danych-sqlite-w-javie
Konfiguracja aplikacji w XMLu: https://www.mkyong.com/java/h[...]-xml-file-in-java-dom-parser/
Wielowątkowość: https://winterbe.com/posts/20[...]ial-thread-executor-examples/

Jak aplikacja webowa to patrz post wyżej :P


"Chodzenie po wodzie i tworzenie oprogramowania wg specyfikacji są łatwe, o ile woda i specyfikacja są zamrożone" - Edward V. Berard

Pozostało 580 znaków

2018-12-07 17:18
0
Madaoo napisał(a):

GUI pod system, to może JavaFX: https://www.tutorialspoint.com/javafx/
Pobieranie z internetu dane, jeżeli to json: http://carlofontanos.com/java-parsing-json-data-from-a-url/
Baza danych to może sqllite: https://javastart.pl/baza-wie[...]ie/bazy-danych-sqlite-w-javie
Konfiguracja aplikacji w XMLu: https://www.mkyong.com/java/h[...]-xml-file-in-java-dom-parser/
Wielowątkowość: https://winterbe.com/posts/20[...]ial-thread-executor-examples/

Jak aplikacja webowa to patrz post wyżej :P

Dzięki wybrałem Twoją podpowiedz, jak na razie mam zapis do sqlLite - GUI tylko nie wiem jak ugryść WSDL - chodzi o komunikację z:
https://www.finanse.mf.gov.pl/c/document_library/get_file?uuid=fba25e1b-68dc-4f59-8193-323046002134&groupId=766655

https://sprawdz-status-vat.mf.gov.pl/
SOAP - może ktoś pomoże lub posiada jakiś przykład ?

dodam że działam w IntelliJ IDEA

edytowany 1x, ostatnio: Pawci_o, 2018-12-07 17:22

Pozostało 580 znaków

2018-12-07 19:39
0

https://www.youtube.com/watch[...]MkmxJDUwQuQR7Rezut5UE_8UGDxkU - super tutorial do JavaFx po Polsku. Pokrywa wiele zagadnień JavaFx - niedawno go przerobiłem. Nie wiem czy masz czas na całość bo trochę to zajmuje. Puść sobie z prędkością 1.5 bo gość wolno gada i po samym obejrzeniu będziesz wiedział jak zrobić swoją appkę. Od odcinka 32 gość robi step by step tutorial na zrobienie prostej aplikacji do biblioteki. W tym całym tutorialu masz przy okazji w pakiecie obsługę bazy danych H2 i ORMLite więc załatwiasz dwa punkty.

Szczerze mówiąc to polecam od tego zacząć i potem jak będziesz miał szkielet (puste buttony) to sobie popodpinasz jakiegoś RESTa czy SOAPa i inne bajery.

edytowany 1x, ostatnio: Berylo, 2018-12-07 19:40

Pozostało 580 znaków

2018-12-07 20:02
0
Mateusz Gaweł napisał(a):

https://www.youtube.com/watch[...]MkmxJDUwQuQR7Rezut5UE_8UGDxkU - super tutorial do JavaFx po Polsku. Pokrywa wiele zagadnień JavaFx - niedawno go przerobiłem. Nie wiem czy masz czas na całość bo trochę to zajmuje. Puść sobie z prędkością 1.5 bo gość wolno gada i po samym obejrzeniu będziesz wiedział jak zrobić swoją appkę. Od odcinka 32 gość robi step by step tutorial na zrobienie prostej aplikacji do biblioteki. W tym całym tutorialu masz przy okazji w pakiecie obsługę bazy danych H2 i ORMLite więc załatwiasz dwa punkty.

Szczerze mówiąc to polecam od tego zacząć i potem jak będziesz miał szkielet (puste buttony) to sobie popodpinasz jakiegoś RESTa czy SOAPa i inne bajery.

Dzięki - przejrzałem na szybko i jest to fajny kurs jednak nie mam na to czasu.
potrzebuję przykład do pobierania danych z webService SOAP oraz
nie wiem jak wyświetlać dane w Jpanel.

już mam podstawowe GUI oraz Obsługę SqlLite - brakuje mi tego SOAP - czyli pobierania z ws oraz nie mogę sobie poradzić w wyświetlaniem rekordów w Jtable....

edytowany 1x, ostatnio: Pawci_o, 2018-12-07 20:37

Pozostało 580 znaków

2018-12-07 22:35
0

Czy GUI nie może byc apką webową? Wincyj tutoriali i spora szansa, że wystarczy jeden żeby spełnić trzy warunki


Limitations are limitless

> ##### Ola Nordmann napisał(a)
> Moim językiem ojczystym jest C++ i proszę uszanować to, że piszę po polsku.

Pozostało 580 znaków

2018-12-07 22:52
0

Jeśli ta aplikacja będzie pobierać dane z zewnątrz to możesz wykorzystać wielowątkowość, a jesli robisz GUI w Swngu czy JavaFX tto nawet powinieneś :P


Nie pomagam przez PM. Pytania zadaje się na forum.
Pokaż pozostałe 6 komentarzy
myślałem, że z jakiejś większej wsi typu Kraków czy Katowice. - Julian_ 2018-12-08 12:04
@Julian_: czemu pytasz? może inaczej, jeśli chcesz ze mną porozmawiać/poklikać, przejdźmy na PW. chyba nie ma potrzeby, żeby zaśmiecać sekcję komentarzy - trojanus 2018-12-08 12:07
bo ja jestem z wielkiej WARSZAAAAAWY. Zostałem Warszawiaaaaakiem w momencie jak wysiadłem tam na dworcu. - Julian_ 2018-12-08 12:09
@scibi92: sorry, byku, wczoraj popłynąłem - trojanus 2018-12-08 12:11
@trojanus: a ja nadal nie rozumiem o co Ci chodziło... - scibi92 2018-12-08 12:18

Pozostało 580 znaków

2018-12-08 12:37
0

ale ja chcę prostą aplikację - w sumie to jak pisałem GUI mam z Intellij tylko nie umiem wyświetlić danych w jTable, bazę danych też mam SqlLite.
nie umiem jeszcze komunikować się z SOAP : https://sprawdz-status-vat.mf.gov.pl/
czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu moich problemów?

Pozostało 580 znaków

2018-12-08 16:50
0

A tak w ogóle po Ci baza danych jak odpytujesz zewnętrzne API?


Nie pomagam przez PM. Pytania zadaje się na forum.

Pozostało 580 znaków

2018-12-08 17:06
0

po to:
1 - obecnie web serwis daje możliwość sprawdzenia kontrahenta tylko na dzień dzisiejszy, aby mieć 100 % pewności że danego dnia był sprawdzany zapisuję sobie te informacje.
2 - potrzebne jest to na zaliczenie.

Ludzie czy nie możecie mi po prostu pomóc zamiast wypytywać o nieistotne sprawy ? proszę o konkretną pomoc...

z listą sobie poradziłem zostało jeszcze pobieranie danych z SOAP po ssl-u.

edytowany 1x, ostatnio: Pawci_o, 2018-12-09 10:21

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0