Aplikacje desktopowe w Javie ?

Odpowiedz Nowy wątek
2018-11-18 00:22

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

Witam. Czy w Javie, obecnie tworzy się (komercyjnie) aplikacje desktopowe z GUI ?
Od pewnego czasu interesuję się tym językiem, ale coraz częściej spotykam się z opinią że aplikacji desktopowych nie pisze się już w Javie ?! Co mnie trochę zmartwiło, bo chciałem właśnie takie tworzyć wraz z wykorzystaniem GUI. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? Jaki język jest obecnie najczęściej wykorzystywany do takich aplikacji ? I czy Java w połączeniu z jakąś inną technologią może z powodzeniem być stosowana do tworzenia powyższych aplikacji ? Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 09:29

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 tygodnie temu

0

C# z NET CORE
C++

Pamiętaj,

JAVA TO ZŁO


Dziura w ścianie gdzie Panowie widzą Panie,
Rick and Morty, season 1.
Szukam tej dziury, jak coś dajcie znać gdzie jest :D

"A z Ciebie c**** pisowski" - Ula Papuszko (w sensie, że JA) 05.06.2020 r., grupa: Strajk Przedsiębiorców. Witam zatem, jestem c**** pisowski ;)

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 09:35

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

0
whiplash napisał(a):

Witam. Czy w Javie, obecnie tworzy się (komercyjnie) aplikacje desktopowe z GUI ?
Od pewnego czasu interesuję się tym językiem, ale coraz częściej spotykam się z opinią że aplikacji desktopowych nie pisze się już w Javie ?! Co mnie trochę zmartwiło, bo chciałem właśnie takie tworzyć wraz z wykorzystaniem GUI. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? Jaki język jest obecnie najczęściej wykorzystywany do takich aplikacji ? I czy Java w połączeniu z jakąś inną technologią może z powodzeniem być stosowana do tworzenia powyższych aplikacji ? Pozdrawiam.

NASA nie ma problemów z pisaniem w JavieFX.
https://jaxenter.com/netbeans[...]as-mission-software-with-java

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 10:14

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

2

Statystyki (indeed.com, cała Polska):

  • TkInter: 0 ofert
  • wxWidgets: 4 oferty
  • electron javascript developer: 6 ofert
  • Delphi developer: 6 ofert
  • Java Swing: 21 ofert
  • JavaFX: 23 oferty
  • WinForms programista: 30 ofert
  • Qt programista: 31 ofert
  • WinForms developer: 34 oferty
  • Programista Delphi: 35 ofert
  • C++ Qt developer: 39 ofert
  • Qt developer: 41 ofert
  • WPF programista: 73 oferty
  • WPF developer: 113 ofert

Jeśli coś pominąłem to proszę o poprawkę.
Wnioski można wyciągać samemu (np. dlaczego jest taka różnica między słowem "programista" a "developer" w środowisku Delphi).


Szacuje się, że w Polsce brakuje 50 tys. programistów
edytowany 4x, ostatnio: vpiotr, 2018-11-18 10:18
Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli jeśli chodzi o Delphi :) - lampasss 2018-11-19 00:40

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 10:50

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

Dzięki Wam za informację. Muszę jeszcze głębiej wejść w temat, ale czy tak czy inaczej zostaje przy Javie. Podsyłam jeszcze statystyki https://spectrum.ieee.org/sta[...]op-programming-languages-2018 i obszary zastosowania - bardzo ogólny draft.

Macie jakiś przykłady aplikacji okienkowych wykonane w Java oraz info jakie technologie zostały użyte w wyk. projektach ?

edytowany 1x, ostatnio: whiplash, 2018-11-18 10:50

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 12:05

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

1

IDE w Javie:
IntellIJ/PyCharm/... w Swing
NetBeans
Eclipse

Jesteś pewien ze IntelliJ jest w Swingu nadal? - danek 2018-11-18 12:07
Głowy nie dam. Nie mogę znaleźć informacji w Google, a grepując źródła widzę dużo importów swingowych. - jackweb 2018-11-18 12:32
Intellij jest zrobione jak najbardziej w swingu. Normalka. Jak inaczej zrobić dobre GUI w javie? :-) Oni prawdopodobnie przerobili tutoriale do swinga, a nie pisali na pałę. - jarekr000000 2018-11-18 13:21

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 13:44

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

3
whiplash napisał(a):

Macie jakiś przykłady aplikacji okienkowych wykonane w Java oraz info jakie technologie zostały użyte w wyk. projektach ?

Robiłem w Swingu aplikację do generacji raportów (wejście: JDBC, wynik w HTML + GUI).
Polecam Netbeans do takich rzeczy.
Wynik może nie jest tak ładny jak w Delphi, budowanie GUI w IDE trochę mniej wygodne, ale Netbeans działa całkiem znośnie.
Najbardziej wkurzający element: okno dialogowe do wyboru pliku.
Prawie jak Windowsowe, ale jednak nie do końca (mimo używania systemowego look & feel AFAIR) .


Szacuje się, że w Polsce brakuje 50 tys. programistów

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 13:52

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

A co sądzicie o połączeniu JavaFX + BD Oracle 12c (obecnie używam w pracy). Prywatnie chcę stworzyć aplikację okienkową łączącą się z baza danych, coś w rodzaju "aplikacji sprzedażowej" obsługiwanej z okna aplikacji w systemie Windows. Główne założenie, to trzymać się Javy, dodatkowe technologie i rozwiązania, mile widziane (in plus).

Pozostało 580 znaków

2018-11-18 23:32

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 16 godzin temu

0

@whiplash: Naprawdę chcesz walić z takiej armaty ? Wybierz może sobie coś co jest łatwiejsze w utrzymaniu. A od oracla to chyba wszystko będzie przyjemniejsze xD.

edytowany 3x, ostatnio: Schadoow, 2018-11-18 23:34

Pozostało 580 znaków

2018-11-19 08:29

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

1

Ja polecam Swing (pracowałem w tym komercyjnie przez 3 lata - naście lat temu) + postgres - u mnie na windows 10 nic nie waży, nawet nie zauważam że jest odpalony w tle.


Pozostało 580 znaków

2018-11-19 09:24
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 minut temu

1
  1. Generalnie aplikacji desktopowych tworzy się dziś mniej, na rzecz aplikacji webowych, szczególnie w konekście softu "enterprise"
  2. @gspansky o niczym to nie swiadczy ;) ESA swego czasu (względnie niedawno) postanowiła zrobić fajną rzecz -> European Ground Systems Common Core, wspólną infrastrukturę dla naziemnych systemów telemetrycznych wszystkich europejskich misji. Świetna sprawa, tylko projektowaniem zajęli się średnio rozgarnięci ludzie i wydumali że najlepiej zrobić to za pomocą ESB, OSGi i CORBY ;)
  3. JavaFX jest martwa i nic tego nie zmieni. Moim zdaniem to jest wasted effort.

Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0