Sposób na rozpoznanie czy zapytanie SQL jest query czy non-query

0

Użytkownik podaje zapytanie np. SELECT * FROM DBO.TABLE WHERE ID = 1 i teraz jak rozpoznać czy jest to query czy non-query bez wyszukiwania słów kluczowych i bez odpytywania bany danych?

1

najprościej to jak zaczyna się od select to query, a cała reszta nonquery. Ale to pokrywa może z 95% przypadków. Masz jeszcze np. INSERT INTO ... VALIES ... RETURNING ..., które powinieneś otworzyć jako query

0
abrakadaber napisał(a):

najprościej to jak zaczyna się od select to query, a cała reszta nonquery. Ale to pokrywa może z 95% przypadków. Masz jeszcze np. INSERT INTO ... VALIES ... RETURNING ..., które powinieneś otworzyć jako query

a co z WITH aa AS (... ? albo jak zapytanie zacznie się od IF...

0

A jaki masz przypadek użycia? Może wystarczy po prostu nie commitować tej transakcji?

0
Aleksander Brzozowski napisał(a):

A jaki masz przypadek użycia? Może wystarczy po prostu nie commitować tej transakcji?

piszę bibliotekę w R do komunikacji z bazami danych przez jsp. O ile przy odbc nie ma znaczenia czy jest to query czy non-query o tyle przy jdbc przy query trzeba wywołać inną funkcję niż przy non-query. Chcę by użytkownik mojej biblioteki nie musiał myśleć czy zapytanie puścić za pomocą sqlSend czy sqlGet

0

przy jdbc przy query trzeba wywołać inną funkcję niż przy non-query

nie trzeba

0
Trzeźwy Kaczor napisał(a):

przy jdbc przy query trzeba wywołać inną funkcję niż przy non-query

nie trzeba

trzeba.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1