JSON kodowanie

0

Dzień dobry,

Mam taki problem, potrzebuje w obiekcie JSON zwrócić wartość w zakodowaną w formacie CP1250.
Dokładnie chodzi o to, aby wartość odczytana z bazy danych "Tekst 1\n\rTekst2"
Został przesłany w obiekcie JSON jako "Tekst1\015\012Tekst2", a dokładnie:

[
{
"key": "ID",
"value": "3"
},
{
"key": "TEKST",
"value": "Tekst1\015\012Tekst2"
},
{
"key": "CZAS_SEKUNDY",
"value": "30"
}
]

Z góry dziękuje za każdą pomoc i sugestie.

0

Skoro oznaczyłeś to jako java i springboot, to pewnie korzystasz z jakiegoś IDE jak IntelliJ czy Eclipse. W nich możesz ustawić kodowanie plików, ale nie jestem pewien czy to rozwiąże ci twój problem

0
Uzytkownik00 napisał(a):

String z CP1250 do Javy

Dziękuję za odpowiedź.

Próbowałem już przed założeniem tego tematu sposobu który został opisany w podesłanym linku, w różnych konfiguracjach, ale efekt był ten sam.

byte[] bajty= text.getValue().getBytes("CP1250");					
System.setProperty("jna.encoding", "cp1250");					
String unicodeString = new String(bajty, "CP1250");
byte[] bajty= text.getValue().getBytes("UTF-8");					
System.setProperty("jna.encoding", "cp1250");					
String unicodeString = new String(bajty, "CP1250");
byte[] bajty= text.getValue().getBytes("UTF-8");									
String unicodeString = new String(bajty, "CP1250");

Wartość zmiennej unicodeString za każdym razem był w formacie UTF

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1