Problem z importem klas zewnętrznych do soap

0

Cześć, zwracam się z prośbą o pomoc, bo brakuje mi już pomysłów. Chciałbym zaimportować klasy Apache POI do SOAP UI, aby móc z nich korzystać w SOAP-ie w skryptach groovie. Z tego co wyczytałem, to powinien je wrzucić do folderu bin/ext i muszą one być w formacie .jar . Wrzuciłem sobie taki plik, konkretnie jest to klasa HSSFWorkbook, jednak nadal nie mogę z niej skorzystać. Czy jest mi ktoś w stanie opisać w jaki spoób ogólnie powinien odbywać się taki import klas do SOAP?

0

Na wstępie dzięki za zainteresowanie :) Tak, cały czas dostaję unable to resolve class HSSFWorkbook. Wrzuciłem HSSFWorkbook jako plik jar w bin/ext i widzę przy odpaleniu soap, że ten plik jest importowany "Sun Oct 14 2156 CEST 2018Adding [C:\Users\Admin\Documents\SoapUI-5.4.0\bin\ext\HSSFWorkbook.jar] to extensions classpath".

Mam wrażenie, że nie do końca wiem jak działa cały proces importu dlatego dopytuję o temat całościowo ;)

0

Niestety chyba nie będę w stanie pomóc. Podpytywałem o komunikaty błędu ponieważ myślałem że to będzie coś związanego z Apache POI - z tą biblioteką mam trochę styczności.
To co wydaje mi się podejrzane to podpinanie tylko jednej klasy z biblioteki - na Twoim miejscu wrzuciłbym całą bibliotekę.
Na SO w sumie też chyba tak wskazują: https://stackoverflow.com/questions/41329804/can-we-use-apache-poi-jars-in-soapui

0

W sensie spakowałeś plik class do jara na pałe i tam wrzuciłeś? To na pewno nie zadziała. Biblioteki jar mają okreslony format! Wrzuć tam całego jara wziętego z mavena.

0
Shalom napisał(a):

W sensie spakowałeś plik class do jara na pałe i tam wrzuciłeś? To na pewno nie zadziała. Biblioteki jar mają okreslony format! Wrzuć tam całego jara wziętego z mavena.

W maven nie mam plików jar...

0
SebBau napisał(a):
Shalom napisał(a):

W sensie spakowałeś plik class do jara na pałe i tam wrzuciłeś? To na pewno nie zadziała. Biblioteki jar mają okreslony format! Wrzuć tam całego jara wziętego z mavena.

W maven nie mam plików jar...

Potrzebuję opisu jak krowie na rowie co gdzie i jak dokładnie przenieść, w jakim formacie, itp. :)

0
  1. https://search.maven.org/search?q=g:org.apache.poi
  2. Nie wiem który dokładnie jar potrzebujesz, ale wybierasz ten co potrzebujesz i klikasz poprawej "download" i wybierasz jar
  3. Profit!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1