Mini aplikacja webowa, alternatywa dla Springa

0

Cześć,

potrzebuję napisać bardzo prostą aplikację, która będzie wystawiała dosłownie 3 endpointy RESTOWE (HTTP). Jaki framework polecacie? Nie bardzo chcę wciągać cały Spring (i kontener IoC).
Istnieje jakieś inne, lżejsze rozwiązanie które też integruje się z Jacksonem i i ma "uruchamia pod spodem z automatu serwer HTTP"?

0

SpringBoot :)

0

Java EE 8 (na TomEE jeszcze nie jest wydana, JEE7 też Ci krzywdy nie zrobi)
Obejrzyj na YT vblogi Adama Bien'a
możesz też Antonio Concalves'a
To jest DOKŁADNIE to, co potrzebujesz

To czasem jest nazywane "single dependency application"

Drugim obok TomEE serverem (kontrenerem) który warto poznać jest wydawana w rytmie kwartalnym Payara (dawny Glassfish), tam bardzo dobrze jest poczytać o profilu pełnym, web i micro - dla Ciebie web albo micro. Przez ten rytm kwartalny bardzo dobrze się kibicuje temu, co zostało przeniesione z Oracla pod fundację Eclipse

0

I dodam filozoficznie a może religijnie, choć tutaj innowierców się nie lubi, jest życie po Springu
*
(moderacje proszę żeby tym razem postów nie łączyć)*

5
AnyKtokolwiek napisał(a):

Java EE 8 (na TomEE jeszcze nie jest wydana, JEE7 też Ci krzywdy nie zrobi)

Java EE to rak gorszy niż Spring.
(Przy okazj: to się teraz nazywa Jakarta EE, ktoś w Oracle chyba doszedł do wniosku, że szkoda kalać markę Javy).

Chcesz proste rozwiązanie to zobacz:

  • Ratpack,
  • SparkJava,
  • SpringWebFlux(nie mylić ze springiem).

W sparkjava zrobisz prosty serwer w 2 linijkach kodu, żadnego ioc, żadnych kontenerów i innych głupot.
Żadnych xmli i adnotacji. Do tego serwer startuje Ci w sekundę.

Tu mój wykładzik z juga o ratpacku:

A to Serwer hello world w SparkJava;

import static spark.Spark.*;

public class HelloWorld {
    public static void main(String[] args) {
        get("/hello", (req, res) -> "Hello World");
    }
}
0

a co myślisz o Play? https://www.playframework.com/download

0

a co myślisz o Play? https://www.playframework.com/download

Playa oczywiście tez nie lubimy :P.
Z tej samej firmy jest biblioteka: akka-http, którą w zasadzie najbardziej lubię, wada taka, że da się ją przyjemnie stosować tylko ze Scali, w javie
tak sobie wygląda.

0

czyli co, SpringWebFlux? A można tam zapiąć Jacksona i się nie zabić przy tym?

0

SpringWebFlux nie ma tej całej architektury Springa? Wiem, że napisałeś nie mylić ze Spring, ale z tego co zauważyłem to SpringWebFlux jest jednym z rozdziałów w dokumentacji Springa.

@jarekr000000, wielkie dzięki za nakreślenie alternatyw! :)

0

Tak. Spring WebFlux to część Spring5, ale to niezależny moduł, nie musisz reszty używać. Jak pozostaniesz przy interfejsie funkcyjnym to cała reszta springa Ci się nawet nie odpali, nie będzie śmiecić.

0

Chciałem mieć parsowany plik yaml z konfiguracją do jakiegoś obiektu z podstawową walidacją. Jak zobaczyłem o ile prościej i przy jak minimalnych środkach wyrazu można to zrobić w SpringBoot a jak przy użyciu konkurencji, zwątpiłem. W konkurencję.

1

Mogłeś też pobrać bibliotekę, która parsuje yamla do obiektu zamiast wpychać aplikacje w kombajn, który robi 50 innych rzeczy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1