Spring - pomoc z IDE, pierwsze kroki

0

Siema, już któryś raz próbuje ze Springiem i początki od zawsze są bolesne... Mam na kompie 3 ide - netbeans, eclipse java ee i Intelij Community. Uzywalam 2 ostatnich i probowalam nie zlicze ile tutoriali... Problem w tym, że w każdym tutorialu jest inaczej! Gradle? Maven? Czym to się różni? Robić w Intelij czy w Eclipse? Bo w obu ide struktura poczatkowa folderow sie rozni... Np w intelij jest cos w stylu folderu .idea i w srodku foldery java/main/src itp a w eclipse jest java/src/main i w srodku package com.blabla.project.spring... Albo jak w ogole zaczac - przez Maven - mavenautoscript (autoscript web?), a moze Spring initializr, a moze sciagnac z Eclipse marketplace Spring starter?? Cokolwiek nie zrobie jest blad, np wg jednego tutoriala wkleilam do pom.xml te skrypty od springframework - dependencies, properties i tym podobne potem dałam Maven - Update Project i pod Maven Dependencies po lewej powinny sie pojawic biblioteki spring framework ale sie nie pojawiły - jedyne co tam jest to biblioteki Junit! A jak chce skorzystac z klasy ClassPathXmlApplication costam, to mam blad ze nie mozna znalezc symbolu, co mnie nie dziwi skoro nie ma bibiliotek springframework pod Maven Dependencies... Innym razem probowalam znowu w Eclipse tym razem ze Spring Starter z Eclipse market place, wszystko spoko, zrobiłam pare modyfikacji, typu wklejenie szablonu bootstrap do index html, ale mam za to cały ekran ostrzeżeń i błędów np kilkadzeisiat błędów tego typu:
[code]
eclipse.buildId=4.8.0.I20180611-0500
java.version=1.8.0_171
java.vendor=Oracle Corporation
BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86_64, WS=win32, NL=pl_PL
Framework arguments: -product org.eclipse.epp.package.jee.product
Command-line arguments: -os win32 -ws win32 -arch x86_64 -product org.eclipse.epp.package.jee.product

org.eclipse.help.base
Error
Tue Sep 18 1818 CEST 2018
Help document /org.eclipse.datatools.doc.isv/html/reference/extension-points/org_eclipse_datatools_sqltools_plan_planService.html cannot be opened.
[/code]

To już wszystko podchodzi pod sadyzm, prosze więc o pomoc - czym się różni maven od gradle, i jak sie powinno pisać Hello World w Springu w 2018? Nie chciałabym sie poddawać, bo chce wziac udział w open source do którego potrzeba Springa, ale może jeszcze nie jestem na tym poziomie i powinnam najpierw pouczyc sie pisać gołą Jave w tych IDE? (dajcie pomysły na projekty w takim wypadku).

Pozdrawiam, lambdadziara

0

Nie, struktura katalogów nie różni się od tego czy to eclipse czy IntelliJ. Ale najpierw pouczę się core Javy i Mavena bo widzę że z tym są braki

0
  1. IDE to kwestia gustu, ja używam IntelliJa
  2. Gradle i Maven robią to samo (na twoim poziomie), czyli kontrolują zależności. Czyli robią tak, żebyś widział klasy. Musisz je mieć zainstalowane
  3. Używaj Spring Boota zamiast czystego Springa na start. Jest dużo łatwiejszy. Jest coś takiego jak Spring Boot Initializer, który wygeneruje ci projekt mavenowy/gradlowy. Użyj go do wygenerowania struktury, a następnie zaimportuj ten projekt do IDE
  4. Wyluzuj, pisz poprawnie składniowo, wklejaj errory oraz KOD
1
  1. IntelliJ
  2. Maven
  3. Ale generalnie zalecam zacząć od nauki programowania i od podstaw. Bo rzucanie sie na Springa w twoim przypadku to pomyłka.
0
Shalom napisał(a):
  1. IntelliJ
  2. Maven
  3. Ale generalnie zalecam zacząć od nauki programowania i od podstaw. Bo rzucanie sie na Springa w twoim przypadku to pomyłka.

W jakim sensie? Bo takie podstawy jak if/else albo czym sie rozni obiekt od klasy znam :) Co prawda pisałam troche w C++, w Javie co prawda mam braki, ale czy to znaczy że musze się tego języka uczyć od nowa? No i nie miałam do czynienia z IDE, to jest moja pięta achillesowa

0

A napisałaś coś więcej niż if/else w Javie? Java to jest zupełnie co innego niż C++, naucz się składni, obiektówki, lambd & strumieni, operacji I/O, podstaw wielowątkwości a w międzyczasie możesz ogarniać Mavena (jak juz będziesz ogarniała podstawy obiektówki). Dopiero wtedy Spring.

0

Co do Mavena to ci powiem że jak się pierwszy raz na danym komputerze z tego korzysta to mogą właśnie dla początkujących być problemy. Poszukaj info odnośnie settings.xml w twoim .m2 folderze - tam definiujesz repozytoria, z którego maven ma ściągać artefakty. Oczywiście potrzebne są także zmienne środowiskowe jak M2_HOME (lub M3_HOME) a także zmieniony PATH

1

@lambdadziara no teraz to ten wątek wylgląda tak:

Cześć, ucze sie właśnie pilotowania promu kosmicznego. Niedawno zdałam na kartę rowerową, ale z tym promem to ciężko. Są tu jakieś 3 różne zestawy silników rakieowych. Próbowałam trochę z tutorialem je uruchomić, ale nie bardzo rozumiem czym one się różnią. Powciskałam losowe guziki zgodnie z instrukcją i udało mi się otworzyć ładownie, ale cały czas stoje na platformie startowej i pojawiło się dużo błędów i czerwonych lampek. Nie chciałabym sie poddawać, bo chce wziac udział w misji na Marsa, ale może jeszcze nie jestem na tym poziomie...

Tak sie zwyczajnie nie da. Jeśli nie umiesz biegle (!) programować w Javie, to nie ma sensu zabierać sie za jakieś duże frameworki czy skomplikowane narzędzia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1