Problem z instalacją

0

Witam!
Zainstalowałem najnowszą wersję java jdk na komputerze z windows 10 i ustawiłem zmienną Path na
Po wpisaniu w cmd komendy "javac" wyskoczył mi poprawny wynik, lecz gdy wpisałem "java" ukazało mi się:
Error: could not find java.dll
Error: Could not find Java SE Runtime Environment.
Jak naprawić ten problem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

0

Już ustawiłem i nic

0

A jaką masz dokładną ścieżkę do JAVA_HOME?

0

Zrób w cmd set java_home i set path. I zamieść tutaj, ewentualnie wymazując swoje dane. Na linuxie byłoby łatwiej, bo by się po prostu wpisało which java.exe. Chyba że ktoś chce, tak jak ja, to na Windowsie też można, z pakietu GnuWin32. Pomaga w szybkiej diagnostyce.

java.exe bierze Ci z pierwszego katalogu w PATH, który pewnie nie jest tym, który chcesz. W sumie to najprościej zamiast java wpisz pełną ścieżkę do pliku java.exe. Można tak:

"%JAVA_HOME%\bin\java.exe"
0

A to z javą nie jest przypadkiem tak, że można zainstalować sam kompilator i samo środowisko uruchomieniowe? Z tego by wynikało, że to drugie nie jest u Ciebie zainstalowane.

0
Aleksander Brzozowski napisał(a):

A to z javą nie jest przypadkiem tak, że można zainstalować sam kompilator i samo środowisko uruchomieniowe? Z tego by wynikało, że to drugie nie jest u Ciebie zainstalowane.

JDK czyli środowisko programistyczne z kompilatorem, zawiera już środowisko uruchomieniowe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1