Kod na CV

0

Czy taki prosty kod na pierwszą pracę jak z tego posta Java - pętla wykonująca się do n potęgi razy
jest wystarczający ? na staż/junior + do tego mi dojdą podstawy spring,sql,hibernate

1

Nie,

0
nie100sowny napisał(a):

Nie,

No to co mogę napisać na pierwszą prace z czego korzystać

0
Krwawy Kuraa napisał(a):
nie100sowny napisał(a):

Nie,

No to co mogę napisać na pierwszą prace z czego korzystać

Praca programisty to głównie pętle, napisz w CV, że znasz dobrze Jave szczególnie pętle i droga otwarta do pierwszej pracy za około 5k brutto. Możesz poszukać też taka zaawansowaną pętle tzw nieskończoną i dodać kod, który ją zawiera.

0

Napisz jakieś kompletne programming dojo w Javie. Najlepiej z interfejsem graficznym
Przykładowo: Game of life 2D.

2

Zrób RESTową aplikacje w springu, która:

  • będzie zrobiona w "czystym" springu a nie w boocie, w ten sposób wyróżnisz się na tle setek wanna-be programistów, którzy klepią spring boota bez zrozumienia co tam się w środku dzieje.
  • ogarnij podstawy spring security - logowanie, rejestracja, zapamiętywanie, CSRF, hashowanie hasła np: bcryptem, zrób podział na role np: client, manager, admin w zależności od tego co tam stworzysz, możesz spróbować zrobić walidację emailem, przeglądając projekty wanna-be programistów praktycznie nikt tego nie potrafi zrobić
  • ogarnij podstawową walidacje np: czy email już nie istnieje w bazie przy rejestracji, czy produkty są dostępne w sklepie, czy wszystkie pola są wypełnione poprawnie
  • ogarnij połączenie z bazą danych np MySQL albo MongoDB, do tego fajnie by było to zrobić w SpringData korzystając z JpaRepository
  • stwórz jakiś CRM, bibliotekę, sklep, cokolwiek, coś bardziej rozbudowanego niż hello world, niech będzie tam kilkanaście encji a nie tylko users, roles, products,...
  • zastosuj jakieś wzorce projektowe typu fabryka, obserwator
  • jakieś podstawy asynchroniczności/multhithreadingu np: @Schedule
  • do tego koniecznie testy jednostkowe i integracyjne
  • zbudowane najlepiej w gradlu, ewentualnie maven

projekcik do klepnięcia w miesiąc-dwa jak się przyłożysz to gwarantuje Ci, że odzew będzie spory

1

Kod pisany po polsku zarobki podziel przez dwa lub trzy.

0
albundy napisał(a):

Zrób RESTową aplikacje w springu, która:

  • będzie zrobiona w "czystym" springu a nie w boocie, w ten sposób wyróżnisz się na tle setek wanna-be programistów, którzy klepią spring boota bez zrozumienia co tam się w środku dzieje.
  • ogarnij podstawy spring security - logowanie, rejestracja, zapamiętywanie, CSRF, hashowanie hasła np: bcryptem, zrób podział na role np: client, manager, admin w zależności od tego co tam stworzysz, możesz spróbować zrobić walidację emailem, przeglądając projekty wanna-be programistów praktycznie nikt tego nie potrafi zrobić
  • ogarnij podstawową walidacje np: czy email już nie istnieje w bazie przy rejestracji, czy produkty są dostępne w sklepie, czy wszystkie pola są wypełnione poprawnie
  • ogarnij połączenie z bazą danych np MySQL albo MongoDB, do tego fajnie by było to zrobić w SpringData korzystając z JpaRepository
  • stwórz jakiś CRM, bibliotekę, sklep, cokolwiek, coś bardziej rozbudowanego niż hello world, niech będzie tam kilkanaście encji a nie tylko users, roles, products,...
  • zastosuj jakieś wzorce projektowe typu fabryka, obserwator
  • jakieś podstawy asynchroniczności/multhithreadingu np: @Schedule
  • do tego koniecznie testy jednostkowe i integracyjne
  • zbudowane najlepiej w gradlu, ewentualnie maven

projekcik do klepnięcia w miesiąc-dwa jak się przyłożysz to gwarantuje Ci, że odzew będzie spory

Taka aplikacja np https://github.com/Dianinha/Betting-online mógłbym się na niej wzorować ? I przerobić na jakieś kino online ?

0

Taka aplikacja np https://github.com/Dianinha/Betting-online mógłbym się na niej wzorować ? I przerobić na jakieś kino online ?

Przejrzałem tą aplikację i bardzo mi się podoba, w szczególności nazwy commitów i komentarze

public class ServletInitializer extends SpringBootServletInitializer {

	/**I do not know what it is but I am afraid to delete it :)
	 * 
	 */
	@Override
	protected SpringApplicationBuilder configure(SpringApplicationBuilder application) {
		return application.sources(SportsBettingScenarioApplication.class);
	}

}

screenshot-20180902010056.png

To tylko pokazuje wartość tych wszystkich bootcampów

0
Grzyboo napisał(a):

Taka aplikacja np https://github.com/Dianinha/Betting-online mógłbym się na niej wzorować ? I przerobić na jakieś kino online ?

Przejrzałem tą aplikację i bardzo mi się podoba, w szczególności nazwy commitów i komentarze

public class ServletInitializer extends SpringBootServletInitializer {

	/**I do not know what it is but I am afraid to delete it :)
	 * 
	 */
	@Override
	protected SpringApplicationBuilder configure(SpringApplicationBuilder application) {
		return application.sources(SportsBettingScenarioApplication.class);
	}

}

screenshot-20180902010056.png

To tylko pokazuje wartość tych wszystkich bootcampów

No dobra ale nie każdy da rade nauczyć się sam a co do powyższej aplikacji no przecież nikt nie napisze jej super extra jeżeli jest początkujący - n

0
albundy napisał(a):

Zrób RESTową aplikacje w springu, która:

  • będzie zrobiona w "czystym" springu a nie w boocie, w ten sposób wyróżnisz się na tle setek wanna-be programistów, którzy klepią spring boota bez zrozumienia co tam się w środku dzieje.
  • ogarnij podstawy spring security - logowanie, rejestracja, zapamiętywanie, CSRF, hashowanie hasła np: bcryptem, zrób podział na role np: client, manager, admin w zależności od tego co tam stworzysz, możesz spróbować zrobić walidację emailem, przeglądając projekty wanna-be programistów praktycznie nikt tego nie potrafi zrobić
  • ogarnij podstawową walidacje np: czy email już nie istnieje w bazie przy rejestracji, czy produkty są dostępne w sklepie, czy wszystkie pola są wypełnione poprawnie
  • ogarnij połączenie z bazą danych np MySQL albo MongoDB, do tego fajnie by było to zrobić w SpringData korzystając z JpaRepository
  • stwórz jakiś CRM, bibliotekę, sklep, cokolwiek, coś bardziej rozbudowanego niż hello world, niech będzie tam kilkanaście encji a nie tylko users, roles, products,...
  • zastosuj jakieś wzorce projektowe typu fabryka, obserwator
  • jakieś podstawy asynchroniczności/multhithreadingu np: @Schedule
  • do tego koniecznie testy jednostkowe i integracyjne
  • zbudowane najlepiej w gradlu, ewentualnie maven

projekcik do klepnięcia w miesiąc-dwa jak się przyłożysz to gwarantuje Ci, że odzew będzie spory

Jak mocno zmieniły się wymagania co do wejścia w javę od momentu powyższego posta?
Pomijając koronkę i pewnie obecny wymóg posiadania inż. w kirunkach informatykopodobnych.
PS. Mam szczerę intencję (w kwesti pytania), nie trolluję.

1

Rady raczej okej, no może poza tym spring vs spring boot.
Jeśli chcesz pracować w ekosystemie Javowym to nie trać czasu na stawianie projektu w springu tylko zacznij od spring boota.
Zrobienie projektu nie jest problemem - jeśli jesteś zmotywowany do nauki.
Problemem jest pokonanie rzeszy chętnych na zostanie Java juniorem (pomóc tu może ciekawa tematyka projektu, a nie kolejne TODO list). Na to nie ma złotej rady. Potrzebujesz szczęścia aby zostać zaproszonym na rozmowę, a gdy już tam się znajdziesz musisz zrobić wszystko aby wykorzystać tę możliwość w pełni.

0

@Mary Smith:
Imo jak wyżej, nie pchałbym się raczej do Springa zamiast Spring Boota. I być może zamiast "sklepu internetowego" radziłbym zrobić jakiś bardziej oryginalny projekt, niekoniecznie bardziej skomplikowany. Poza tym to post całkiem aktualny.

0

@kixe52 i @CountZero - dlaczego od razu Spring Boot a nie najpierw Spring?

2

@mjskr: Bo zakładam, że osoba zaczynająca swoją przygodę z javą webową napotka więcej niż jeden problem z konfiguracją Springa, gdzie Spring Boot robi to za nas. Pobierasz example projekt z https://start.spring.io/ odpalasz i działa, możesz zobaczyć swoje hello world w przeglądarce. W takiej sytuacji możesz skupić się na faktycznym pisaniu kodu i poznawaniu możliwości frameworka a nie walce z konfiguracją.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1