Jak stworzyć plik .jar?

0

Witam. Chciałbym zrobić z mojego projektu w Inteliju plik który miałbym zapisany na dysku i mógłbym go uruchomić dwoma kliknięciami jak każdy inny program. W inteliju nie wiem jak to zrobić, próbowałem w Eclipse ale gdy chciałem wybrać klasę z metodą Main to nie miałem niczego do wyboru w rozwijanym menu chociaż metoda main jest w tym projekcie. Mógłby ktoś podlinkować jakiś poradnik lub napisać jak to się robi?

0

Tak jak @Black007 napisał: poczytaj o mavenie.

https://docs.oracle.com/javase/tutorial/deployment/jar/build.html
A z poziomu konsoli powinno zadziałać coś takiego:

jar cf twojaNazwa.jar PlikManifest.txt TwojaKlasaGlowna.class

przy czym TwojaKlasaGlowna.class musi miec metode mian. Ponad to chyba będzie potrzebni plik manifestu, ale nie jestem pewien.

0

Okej, a jak zrobić skrót klawiszowy wewnątrz programu? Jest jakaś klasa lub metoda?

0

Używaj Mavena do tego celu - poczytaj o LifeCycle.
W InteliiJ masz proste GUI, dzięki którym możesz sobie wygenerować jat'y, wary czy co dusza zapragnie (package)
Poczytaj też o Apache Maven Assembly Plugin bo być może w przyszłości możesz mieć z tym problem, zwłaszcza gdy korzystasz z JDBC i połączenia z bazą Oracle.

0

To zależy. Co to za program? Bo z tego co mówisz domyślam się, że jakaś prosta apka konsolowa. W takim przypadku będzie trochę zabawy...
Jakiś BufferedReader.class w pętli mógłby działać w tle czy coś, ale szczerze nigdy sie w takie coś nie bawiłem, więc gotowego rozwiązania nie dam.
Jak masz jakieś gui, to może Swing czy czego tam używasz ma jakieś biblioteki od tego, ale to też do sprawdzenia...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1