REST + JavaScript a pozycjonowanie

0

Bardzo przepraszam, jeśli powielam wątek. Przez całe lata wbijano mi do głowy, aby tworzyć strony z wykorzystaniem HTML + CSS i unikać języków skryptowych, jeśli to możliwe. Obecnie powszechnie promuje się tworzenie aplikacji typu REST + JS. W sieci znalazłem sporo artykułów, których autorzy twierdzą, że są problemy z czytaniem takich stron przez roboty. Wskazywali, że przez błędy, np w Angular, strona może wylecieć z indeksu Googla. Jaka jest Wasza opinia na ten temat?

0

Podejście SPA (js itd.) dotyczy robienia Aplikacji web.

  1. Stronki ( o których piszesz) to nie zawsze aplikacje. Z drugiej strony w większości aplikacji mamy w d... pozycjonowanie. To robota dla firmowego CMS i stronek na nim.
  2. Przez błędy w HTML i CSS też można wylecieć z googla
  3. Zrobienie CMSa jako spa np. na angularze, który będzie się dobrze indeksował jest jak najbardziej możliwe i nie przesadnie trudne. Można mieć prerenderowane strony na serwerze. Angular ma engine do tego.
0

Ad.1 Napisałem sklep internetowy w oparciu o Java EE + Primefaces, obecnie kilka tysięcy produktów i kilkaset tysięcy obrotu i muszę powiedzieć, że przy takich stronkach pozycjonowanie to podstawa. Już samo stosowanie lasyloading w grid na stronie produktów psuło mi ranking. Załatwiłem to tworząc mapę strony.
Ad.2 Chodziło mi o błędy wewnętrzne we frameworku Angular.
Podsumowując, jeszcze nie zdecydowałbym się na tworzenie komercyjnej, publicznej aplikacji www w technologii REST + JS.

0

pytanie jaki ma sens używanie angulara "do stronek" na wejście ładujesz kilkaset kilo skryptów, czyli tyle ile zajmuje cała strona z wpisami

1
czysteskarpety napisał(a):

pytanie jaki ma sens używanie angulara "do stronek" na wejście ładujesz kilkaset kilo skryptów, czyli tyle ile zajmuje cała strona z wpisami

To się nazywa głupia moda i jest powszechnie stosowana od kilku lat. Ludzie zaprzęgają Angulary, Reacty, Vue i tony innych bibliotek żeby złożyć naprawdę prosty projekt, który w ogóle nie potrzebuje takiego czegoś do działania. Pamiętam jak youtube kilka lat temu ważył 1kb. Dziś 72kb. A to waga bez skryptów. A później ..

0
ncurses napisał(a):

Podsumowując, jeszcze nie zdecydowałbym się na tworzenie komercyjnej, publicznej aplikacji www w technologii REST + JS.

Napisz to Facebookowi albo Twitterowi.
I zaproponuj przejście na JavaEE i Primefaces :-)

0

Niestety, Primefaces to ponad 500kB skryptów - jQuery i inne. Faktycznie, niezłe obciążenie. Nie o to jednak chodzi. Renderowanie stron po stronie serwera pozwala na ich odczytanie nawet przez Lynx'a. Zdarza mi się go używać podczas zarządzania serwerami poprzez terminal. Często łącze jest tak powolne, że pół megabajta to kilka minut oczekiwania nie mówiąc o kosztach w roamingu zagranicznym.

0

A możesz podać adres tego serwisu?
Bo jak to primefaces/jsf i:

  • nie rypie się nawigacja i dane przy przechodzeniu między tabami (w przeglądarce) (przez typowe w JSF walenie wszystkiego w sessionscope),
  • nie wali się layout przez próby ostylowania czegoś w CSS i konflikty ze stylami primefaces,
  • nie klęka przeglądarka na stronkach z większą ilością danych (przez wygenerowany js),
  • serwer działa dla więcej niż 15tu użytkowników...

To będę musiał wpisać pozycję do listy - jednak komuś się udało.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1